WHO: Nije vrijeme da mjere slabe, utrostručiti napore protiv epidemije

Kluge: U Evropi se zaraza i dalje širi (EPA)

Vidljivi su prvi znakovi usporavanja epidemije korona virusa u Italiji, ali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da nije vrijeme da se mjere oslabe nego da je potrebno udvostručiti i utrostručiti napore kako bi pobijedili epidemiju.

“Iako postoje pozitivni znakovi u Italiji, situacija je i dalje veoma zabrinjavajuća. U Evropi se zaraza i dalje širi. Broj potvrđenih slučajeva do jutros iznosio je 687.236, a umrle su 52.824 osobe”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, prenosi Tanjug.

Polovina liječenih od korona virusa u Italiji, otkad je epidemija počela, oporavila se u posljednjih deset dana. Samo u posljednja 24 sata izliječeno je 2.099 osoba, što je rekordan broj za jedan dan, najviši od početka epidemije. Jučer je 51.000 osoba testirana na COVID-19 i pozitivno je bilo samo 7,4 posto testiranih .

Rezultati variraju

“Ohrabrujući rezultati. Možemo govoriti samo o padu, ali sporom, broja zaraženih i hospitaliziranih i taj rezultat varira od regije do regije”, objasnio je Ranieri Guerra, zamjenik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije.

U protekla 24 sata u Italiji je zabilježeno 1.195 novozaraženih, a još zabrinjava situacija u Milanu, gdje su svi parametri u porastu. U ostatku Lombardije smrtnost i hospitalizacija smanjuju se, a raste broj oporavljenih.

Trenutno su u Italiji 95.962 osobe registrirane kao pozitivne na korona virus.

Raste zabrinutost i u Venetu, gdje je u jednom danu bilo 389 novih slučajeva zaraze. Raste i broj ljekara umrlih od bolesti COVID-19: zaključno s jučerašnjim danom, preminulo ih je 97.

Izvor: Agencije