Superkliconoša: Od sahrane do rođendana – smrtonosni put virusa

U američkoj saveznoj državi Illinois tek su 21. marta uvedene mjere ograničenja (Reuters)

Krajem februara, kad su Sjedinene Američke Države još vjerovale da su onemogućile prodor korona virusa, stanovnik Chicaga otišao je na sahranu kako bi izrazio saučešće prijateljima.

Tri dana kasnije bio je na proslavi rođendana s vlastitom porodicom i rođacima.

Muškarac, koji nije bio svjestan da je obolio od Covida-19, pokrenuo je lanac prenosa virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, a tri su umrle, objavio je u srijedu američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC), prenosi AFP.

U američkoj saveznoj državi Illinois, u kojoj je Chicago najveći grad, tek su 21. marta uvedene mjere ograničenja kao i u mnogim drugim dijelovima SAD-a.

Ovaj slučaj očigledan je primjer koliko je presudno pridržavanje preporuka o socijalnom distanciranju i zabranama kretanja, ističe CDC, jer  je detaljno utvrđeno kako je samo jedna osoba zarazila tako veliki broj ljudi.

Na početku smrtonosnog lanca svi naizgled zdravi

Sve je počelo kad je primarni kliconoša večer prije sahrane bio na večeri s dvoje prijatelja na kojoj se jelo iz zajedničkih porcija naručenih “za ponijeti”.

Tokom večere, koja je trajala oko tri sata, i sahrane, koja je trajala oko dva sata i na kojoj su ljudi od kuće donijeli vlastita jela primarni je kliconoša, po vlastitim riječima, izražavajući saučešće zagrlio četiri osobe među kojima i dvije s kojima se večer prije našao na večeri.

U sljedećih dva do šest dana tri su osobe razvile simptome Covida-19, među kojima i jedna koja je hospitalizirana i preminula je mjesec kasnije.

Druge dvije nisu završile u bolnici i oporavile su se.

Oboljelog, prije nego što je preminuo, na odjelu intenzivnog liječenja posjetio je član porodice, koji je na sahrani bio u kontaktu s primarnim kliconošom.

Kod tog se posjetitelja, koji nije nosio zaštitnu masku u bolnici, kasnije razvio kašalj i temperatura ali se oporavio.

Lančana reakcija

Tri dana nakon sahrane primarni je kliconoša otišao na rođendansku proslavu na kojoj je bilo devet članova njegove porodice i tokom sljedeća tri sata bio je u bliskom kontaktu sa svim pozvanim.

Kod njih sedam su se u roku od tri do sedam dana nakon rođendana pojavili simptomi Covida-19. Dvoje koji su završili u bolnici zbog težine bolesti umrli su.

Dvije osobe koje su brinule za jednog od dvoje preminulih također su razvile simptome Covida-19. Radilo se o članu porodice i profesionalnom njegovatelju koji nije imao veze s porodicom.

Jedan od članova porodice primarnog kliconoše vjerojatno je zarazio još jednog rođaka koji nije prisustvovao rođendanskoj proslavi.

Troje pozvanih s rođendana koji su imali simptome otišli su šest dana nakon pojave simptoma u crkvu gdje su vjerojatno zarazili jednog zdravstvenog radnika koji je tada također bio u crkvi.

Taj je zdravstveni radnik sjedio blizu njih i razgovarao s njima oko 90 minuta.

Prema CDC-u zaraženi su bili u dobi od pet do 86 godina.

“Proširena porodična okupljanja (rođendanske proslave, sahrane, crkva) dogodila su se prije uvođenja mjera socijalnog distanciranja i mogla su olakšati prenos virusa SARS-CoV-2 u širu zajednicu izvan granica vlastitog doma”, poručio je CDC.

Veliki postotak bez simptoma

Taj slučaj oslikava koliko je virus zarazan u trenutku dok naučnici tek pokušavaju razumjeti načine njegovog prenosa.

Na početku pandemije smatralo se da je SARS-CoV-2 zarazniji od uzročnika gripe, a manje zarazan od virusa koji izaziva ospice no sada naučnici više u to nisu sigurni i možda je čak i zarazniji od uzročnika ospica.

Vjerovalo se da su glavni put prenosa respiratorne kapljice koje kihanjem i kašljanjem direktno ‘pogode’ drugu osobu ili dodirivanje kontaminirane površine, no sada sve više naučnika kao mogućnost spominje da je dovoljno da zaražena osoba kraj vas diše i govori.

Sad se vjeruje i da je vrlo veliki postotak zaraženih osoba bez simptoma – između 25 i 50 posto, što podupire pozive da sve osobe pokriju svoje lice kad izađu iz svoga doma.

Tom su preporukom nadopunjeni savjeti CDC-a Amerikancima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO