Sandersovim odustajanjem sve je spremno za bitku Bidena i Trumpa

Biden je ponovio obećanje da će izabrati ženu za svoju potpredsjednicu (EPA)

Bernie Sanders, demokratski socijalist čija je progresivna agenda pomaknula Demokratsku stranku ulijevo, prekinuo je kampanju za Bijelu kuću i otvorio put za izbornu bitku bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i republikanskog predsjednika Donalda Trumpa 3. novembra, piše Reuters.

Sanders, koji je do kraja februara bio favorit koji je obećao političku revoluciju u Bijeloj kući, priznao je da više nema put do pobjede, nakon niza poraza u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju u martu.

Obećao je da će sa svojim donedavnim rivalom Bidenom zajedno raditi na “izbacivanju” Trumpa iz Bijele kuće, prenosi Hina.

“Potpredsjednik Biden će biti kandidat”, rekao je Sanders i čestitao mu. “Vrlo pristojan čovjek s kojim ću zajedno raditi na ostvarenju naših progresivnih ideja”.

“A ja ne mogu u dobroj vjeri nastaviti kampanju koju ne mogu pobijediti i koja bi smetala važnom radu kojem se svi moramo posvetiti u ovom teškom trenutku”, rekao je Sanders u obraćanju biračima iz svog rodnog grada Burlingtona u Vermontu.

Biden spreman za ‘žestok okršaj’

Senator je kazao da mu završetak kampanje bila teška i bolna odluka, ali je kazao da će formalno ostati na glasačkim listićima do kraja demokratskih predizbora i nastavljati skupljati delegate kako bi demokratsku platformu što je više usmjerio prema svojoj populističkoj protukorporativnoj agendi, uključujući univerzalni zdravstveni sistem i visok porez bogatima. 

Odlaskom posljednjeg suparnika za demokratsku nominaciju, Bidenu je otvoren put za dugu bitku za Bijelu kuću s Donaldom Trumpom. 

Dvoboj će se umnogome voditi oko Trumpovog načina rješavanja zdravstvene krize koja je poremetila sve aspekte američkog života i zatresla američku ekonomiju.

Biden je izjavio da je spreman na žestok okršaj. Na tom putu morat će prvo ujediniti liberalno i umjereno krilo Demokratske stranke. 

“Očekujem da će biti gruba i pretpostavljam podmukla kampanja”, kazao je Biden nakon Sandersove objave da odustaje. 

Sandersa je pohvalio i obećao da će njegove ideje uklopiti u svoje. 

“Vidim vas, čujem vas i razumijem”, poručio je Biden Sandersovim pristalicama. “Nadam se da ćete mi se pridružiti. Više ste nego dobrodošli. Potrebni ste”, rekao im je. 

Žena na mjestu potpredsjednice

Pridobivanje okorjelih Sandersovih pobornika neće biti lagano.

“Biden će morati dovesti te birače u svoje ‘stado’ i stvarno ih ‘nabrijati’. A zato će morati mnogo više nego samo govoriti da je Trump loš”, kazao je David Sirota, Sandersov saradnik i pisac govora. Morao bi preispitati svoje protivljenje nekim dijelovima Sandersove agende koje su popularne među demokratskim biračima. 

Ocjenjuje se da je Sanders vodio odličnu kampanju i demokratsku stranku pomaknuo ulijevo, no nije uspio oko sebe izgraditi širu koaliciju u demokratskoj bazi iako je najpopularniji kandidat među mladima. Pobijedio je na predizborima u prve tri države, ali trend se okrenuo Bidenovom pobjedom u Južnoj Karolini nakon koje je bivši potpredsjednik postao nezaustavljiv.

Biden je u ponedjeljak ponovio obećanje da će izabrati ženu za svoju potpredsjednicu. Tema je to o kojoj je za savjet pitao i bivšeg predsjednika Baracka Obamu. 

“Trebat ću sposobnu ženu za potpredsjednicu, koja će biti jaka ondje gdje sam ja slab”, rekao je Biden.  

Izvor: Agencije


Povezane

Šta dva iskusna političara u utrci za kandidata Demokratske stranke misle o pitanjima koja pritišću Amerikance.

Published On 21 Mar 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO