Milioni Amerikanaca bez posla, ne nazire se kraj krize

Ekonomisti predviđaju da će nezaposlenost skočiti na 15 posto do kraja proljeća s 3,5 posto na početku krize (EPA)
Ekonomisti predviđaju da će nezaposlenost skočiti na 15 posto do kraja proljeća s 3,5 posto na početku krize (EPA)

Još jedan val nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Približno 6,6 miliona Amerikanaca prvi je put zatražilo beneficije za nezaposlene u sedmici koja je završila 4. aprila, čime se dolazi do nevjerovatne brojke od 16 miliona nezaposlenih od početka zdravstvene krize, javlja iz Washingtona dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

U sedmici završenoj 21. marta izgubljeno je 3,3 miliona poslova.

Zatim dolazi sedmica završena 28. marta, sa 6,9 miliona ljudi koji su ostali bez posla; sada dolaze današnji podaci o novih 6,6 miliona izgubljenih poslova.

Otvoreno je pitanje koliko će se dugo taj trend nastaviti.

Bijela kuća stidljivo najavljuje da bi se stanje moglo promijeniti otvaranjem ekonomije u maju, ali zasad su to samo želje.

Dok su u prvom valu gubitaka radnih mjesta najviše pogođene bile uslužna djelatnost i trgovina, sada je sve veći broj nezaposlenih u industriji, građevinarstvu i energetskom sektoru, čak i u zdravstvu.

Gotovo 15.000 žrtava bolesti COVID-19

“Mnogo je zubarskih ordinacija zatvoreno, sve operacije koje nisu neophodne su na čekanju”, ističe Puljić.

Ekonomisti predviđaju da će nezaposlenost skočiti na 15 posto do kraja proljeća s 3,5 posto na početku krize.

“Veliki broj onih koji su ostali bez radnih mjesta na prinudnom je odsustvu s posla, što znači da i dalje imaju zdravstvenu zaštitu, koju im osigurava poslodavac, dok je svaka savezna država obvezna davati beneficije neuposlenim u visini 80 posto njihove plaće za period od šest mjeseci”, kaže dopisnik Al Jazeere.

Wall Street je automatski negativno reagirao na današnje vijesti o novom, visemilionskom gubitku radnih mjesta.

Prema posljednjim podacima, u SAD-u je korona virusom zaraženo 435.167 osoba, od kojih je 14.797 preminulo, dok ih se 22.897 oporavilo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sjedinjene Američke Države su, sa blizu 15.000 žrtava korona virusa, postale druga zemlja po broju umrlih poslije Italije. Zaraženo je 435.000 osoba. Dok stručnjaci upozoravaju da vrhunac pandemije tek slijedi, predsjednik Donald Trump nastavlja da krivi Svjetsku zdravstvenu organizaciju za krizu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO