Zaštititi papu: Vatikanski odgovor na korona virus

Papa je nedavno predvodio posebnu molitvu za završetak pandemije na praznom Trgu svetog Petra (EPA)
Papa je nedavno predvodio posebnu molitvu za završetak pandemije na praznom Trgu svetog Petra (EPA)

Izolacija je papi Franji vjerovatno prava muka, javlja dpa, jer uživa biti među ljudima, a ljudi sada oko njega nema.

Otkako je Italija proglasila karantin, kako bi suzbila širenje korona virusa, i u Vatikanu je slično.

Najmanja država na svijetu ima samo 900 stalnih stanovnika, ali su u normalnim okolnostima Trg svetog Petra i Sikstinska kapela magnet milionima turista. Sada je sve zatvoreno i apsolutno tiho.

Uskrs, najvažniji dio katoličkog kalendara, slavit će se bez vjernika. Spektakularna procesija na Veliki petak u Koloseumu otkazana je, kao i obred pranja nogu u četvrtak.

Papa je 27. marta vodio posebnu molitvu za završetak pandemije i izrekao blagoslov Gradu i svijetu (Urbi et Orbi) na praznom Trgu svetog Petra, u mraku i na pljusku, prenosi Hina.

Ne poštuje pravila

Ali čini se da Franjo baš i ne poštuje talijanska pravila socijalnog distanciranja. I dalje prima goste i s njima se rukuje.

“Ni papa ni njegovi bliski saradnici ne nose maske”, rekao je Mario Galgano, urednik Vatican Newsa.

Švicarska straža, papini čuvari, međutim, poštuju propisanu udaljenost.

Mnogi su zabrinuti da se korona virus možda širi Vatikanom. Većina njegovih stanovnika su stariji muškarci – demografska kategorija po koju je virus najopasniji.

“Ne želim dizati uzbunu, ali po mom sudu bilo bi mnogo sigurnije da Franjo s posjetiteljima priča iza staklene pregrade s mikrofonom, kao što je sad u nekim bankama”, kazao je novinar i pisac Marco Politi.

“Znam da mu je strašno što nema mogućnost direktno i slobodno komunicirati s ljudima. Njegov je pontifikat temeljen na tome i na gestama”, dodao je.

Kao u kavezu

Papa je nedavno izjavio da se osjeća kao u kavezu. U dobi od 83 godine, on je općenito dobrog zdravlja, ali mu je kao mladiću odstranjen dio plućnog krila i bilo bi jako opasno da se zarazi korona virusom.

Krajem marta testirao se na novi virus i bio negativan.

O njegovom se zdravlju mnogo govorilo kad se krajem februara prehladio i preskočio neke obaveze. Nije mogao izabrati gore vrijeme da zakašlje, konstatira AFP.

U Vatikanu je dosad zabilježeno šest zaraženih korona virusom, uključujući i monsinjora koji živi u istoj zgradi kao i Franjo, u Domu svete Marte.

Neki analitičari misle da bi se Franjo trebao preseliti u Apostolsku palatu, tradicionalnu papinsku rezidenciju, gdje bi bio sigurniji.

A u Vatikanu, u samostanu unutar njegovih zidina, živi i umirovljeni papa Benedikt XVI koji će ondje za deset dana proslaviti 93. rođendan.

Njegov lični sekretar Georg Gaenswein kazao je da je Benedikt dobro, ali otkako je izbila pandemija ne prima posjete.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO