Obustava izvoza američke medicinske opreme

Savezna agencija za vanredno stanje zadužena je da procijeni da li je oprema namijenjena za izvor neophodna u SAD-u (EPA)

SAD će zaplijeniti američke medicinske proizvode namijenjene izvozu sve dok se ne utvrdi da li u zemlji postoji potreba za tim proizvodima tokom borbe sa korona virusom, saopšteno je danas iz dvije savezne agencije, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Prema saopštenjima Američke carine i granične kontrole i Savezne agencije za vanredno stanje, država će obustaviti izvoz respiratora, zaštitnih maski i hiruških rukavica.

Savezna agencija za vanredno stanje zadužena je da procijeni da li je navedena oprema neophodna u SAD-u, da li je vlada SAD-a prioritetni kupac ili roba može da bude puštena u izvoz.

Prošlog petka je predsjednik Trump izdao uputstvo u kojem je zahtevao da federalne službe primjene sve neophodne mjere i zadrže medicinsku opremu ukoliko je neophodna korisnicima u SAD-u.

Gotovo 2.000 ljudi zaraženih novim korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama umrlo je u 24 sata, pokazuju podaci koje je u utorak u 20.30 sati po lokalnom vremenu objavio Univerzitet Johns Hopkins, što je najveći broj umrlih u svijetu od početka pandemije.

SAD se približava Italiji i Španiji

Nakon ovakvog rekordnog porasta ukupan broj umrlih penje se na 12.722. Najveća svjetska sila se tako približava dvjema najteže stradalim zemljama, Italiji (17.127 umrlih) i Španiji (13.798), prenosi Hina.

“Amerika i dalje provodi najviše testiranja od bilo koje zemlje u svijetu i mislim da zato imamo najviše slučajeva zaraze”, rekao je u utorak predsjednik Donald Trump na dnevnoj konferenciji za novinare o krizi, spomenuvši da je dosad u zemlji bilo gotovo 1,8 miliona testiranja.

“Sigurno znam da neke zemlje s velikim brojem stanovnika imaju puno više zaraženih nego mi, ali ih ne prijavljuju”, dodao je.

Savezna država New York je glavno žarište epidemije u Americi, s gotovo 5.500 umrlih i 140.000 zaraženih, a najviše ih je u gradu New Yorku, ekonomskoj prijestolnici zemlje koja je zamrla.

Izvor: Agencije