Korona virus otvara mogućnosti za imigrante

Međunarodne organizacije ranije su upozorile na rizik od nestašice hrane na globalnom tržištu (Reuters)

Španska vlada saopćila je da je zemlji potrebno najmanje 80.000 radnika u narednih nekoliko sedmica, kako bi učestvovali u sezoni berbe poljoprivrednih proizvoda s ciljem da se osigura isporuak hrane na tržište i spriječi propadanje usjeva.

Vlada je najavila da će imigrantima i nezaposlenima olakšati zapošljavanje u poljoprivredi za vrijeme pandemije korona virusa.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas izjavio je na konferenciji za novinare da će prednost imati radnici u neposrednoj blizini mjesta berbe zbog uvedenih ograničenja kretanja, s obzirom na to da je u zemlji proglašena vanredna situacija.

Dodao je da se poziv upućuje nezaposlenim Špancima bez primanja i nezaposlenima koji primaju naknade, naglasivši da će im biti dopušteno da ih zadrže ako budu učestvovali u radu na poljima.

Rizik od nestašice hrane

Što se tiče imigranata koji imaju privremene radne ugovore, Planas je rekao da će oni biti produženi. Osim toga, mladim imigrantima između 18 i 21 godine ugovori o radu će biti organizirani tako da će moći učestvovati u sezoni berbe koja počinje sredinom aprila ove godine.

Međunarodne organizacije ranije su upozorile na rizik od nestašice hrane na globalnom tržištu zbog utjecaja korona virusa na svjetsku trgovinu i prodajne lance.

U zajedničkoj izjavi Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) navedeno je da “nesigurnost oko dostupnosti hrane može prouzrokovati val ograničenja izvoza, što može dovesti do nestašica na globalnom tržištu”.

Ove tri organizacije izrazile su strah od “usporavanja kretanja radnika u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru”, što će ugroziti mnoge poljoprivrednike na Zapadu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO