Kibernetički napadi s korona virusom kao mamcem

Stručnjaci nisu zabilježili sveukupni porast kibernetičkog kriminala, ali je sve češća upotreba zlonamjernih prijetnji koje uključuju teme vezane uz COVID-19 (EPA)

Sigurnosne agencije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije izdale su zajedničko saopćenje u kojem upozoravaju na sve češću pojavu kibernetičkih napada za koje se kao mamac koristi globalna pandemija korona virusa, prenosi agencija Anadolija.

Američko Ministarstvo unutrašnje sigurnosti i britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost naveli su da kriminalci i grupa koja predstavlja “konstantnu prijetnju” pokušavaju prenijeti ucjenjivački i zlonamjerni softver, koji su vezani za pandemiju COVID-19.

E-poruke i krađa identiteta

Dodaje se da jedan od primjera uključuje e-poruke koje dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Drugi su, pak, primjeri pokušaja krađe identiteta koji izgledaju kao da dolaze od Microsofta ili drugih tehnoloških kompanija, čije alate često koriste ljudi koji rade od kuće.

U saopćenju se navodi da nisu otkrili sveukupni porast kibernetičkog kriminala, ali je sve češća upotreba zlonamjernih prijetnji koje uključuju teme vezane uz COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta zbog širenja korona virusa proglasila je “globalnu pandemiju”.

Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od bolesti COVID-19 u svijetu umrlo je više od 83.400 ljudi, a potvrđeno je više od 1.440.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins”. Dosad se oporavilo više od 305.000 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO