Italija planira ukidanje blokade u dva koraka

U Italiji, na početku pete sedmice općeg karantina, pada broj novooboljelih, kao i broj pacijenata na intenzivnoj njezi (EPA)

Postepenost i opreznost su od izuzetnog značaja kada je u pitanju ukidanje općih mjera karantina koju je Italija uvela u cilju sprečavanja širenja korona virusa, složio se premijer Italije Giuseppe Conte sa stručnjacima na sastanku o blokadi koja će biti na snazi do 16. aprila.

Ocjenjuje se da je važno izbjeći okupljanja ljudi za Uskrs (12. aprila), zatim Dan oslobođenja Italije (25. aprila), i Međunarodni praznik rada (1. maja), u cilju sprečavanja širenja korona virusa, prenosi Tanjug.

Prvi korak nakon 13. aprila, Uskršnjeg ponedjeljka, odnosi se na postepena pokretanja proizvodnih aktivnosti, a drugi od 4. maja tiče se promjene mjera za kretanje i izlazak iz izolacije. Međutim, datumi narednih koraka nisu striktno određeni i zavise od podataka narednih dana o napretku u borbi protiv virusa Covid-19.

“Moramo biti veoma pažljivi sa drugom fazom. Ako napravimo grešku, moraćemo nazad u blokadu i početi iznova”, rekao je šef italijanske diplomatije Luigi Di Maio povodom plana za ukidanje.

Strateški zdravstveni plan

Policija je najavila pojačanu kontrolu kretanja, a vlasti pojedinih regija razmatraju zatvaranje pojedinih područja za osobe koje tamo nemaju prebivalište kako bi se izbjegla okupljanja za vikende i praznike.

U Italiji, na početku pete sedmice općeg karantina, pada broj novooboljelih, kao i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, a italijanska vlada se priprema za “drugu fazu” i postepeni izlazak iz blokade kroz strateški zdravstveni plan, koji se odnosi na društveno distanciranje kao glavno pravilo, uspostavljanje takozvanih Covid bolnica, jačanje zdravstvene mreže, upotrebu testova i digitalnu strategiju za pomoć u pandemiji.

Korona virus odnio je više od 17.000 života u Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom tog virusa.

Prema mjerama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim kućama, izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod ljekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mjesta prebivališta.

Izvor: Agencije