EK odustao od ‘mape puta’ za ukidanje vanrednih mjera

Građani se i dalje pozivaju na poštivanje restriktivnih mjera (EPA)

Evropska komisija nije u srijedu predstavila najavljene smjernice za koordinirano ukidanje vanrednih mjera uvedenih u cilju borbe protiv širenja bolesti COVID-19.

Izvori iz Evropske unije kažu da se od najavljenog usvajanja smjernica za “izlaznu strategiju” odustalo zbog pritisaka zemlja članica, koje su upozorile da takav prijedlog može biti “opasan signal” u trenutku kada se građani i dalje pozivaju na poštivanje restriktivnih mjera.

Iako je u utorak najavljeno da će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstaviti smjernice i viziju za koordinirano provođenje koraka u cilju ukidanja vanrednih mjera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja bolesti COVID-19, iz Komisije su naknadno poručili da je tim povodom održana samo “orijentacijska debata” evropskih komesara, a da će se predsjednica Komisije obratiti tek kada “mjere budu usvojene”.

“Komesari su naglasili da je za uspješnost ‘mape puta’ za izlazak iz restriktivnih mjera neophodno da se u obzir uzmu indikatori kao što su brzina širenja virusa, kapaciteti zdravstvenih sistema, kao i kapaciteti za adekvatno nadgledanje zdravstvene situacije”, kaže glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Dodaje da se Komisija založila za povezivanje uvedenih vanrednih mjera s funkcioniranjem jedinstvenog evropskog tržišta, ali i za neophodnost informiranja i koordinacije među zemljama članicama tokom ukidanja vanrednih mjera.

Tek slijedi vrhunac pandemije

Nakon odluka Austrije i Danske da počnu s postepenim ukidanjem privremenih mjera uvedenih tokom pandemije, Evropska komisija poručila je da je neophodno da se uspostavi sistem koordiniranog i dosljednog provođenja takvih koraka na teritoriji EU-a.

Na takvu najavu Brisela reagirale su mnoge zemlje članice, koje su upozorile na kontraproduktivnost takvih planova u trenutku kad neke od država bilježe rekordne brojeve smrtnih slučajeva, a vlasti pozivaju na nastavak mjera samoizolacije i zabrane kretanja u cilju spašavanja ljudskih života.

U Uniji se naglašava da su mnoge zemlje članice tek sada pred vrhuncem pandemije ili na njemu.

Dodaje se da su zdravstveni sistemi u isključivoj nadležnosti država.

Evropska komisija ranije je upozorila da koraci na ukidanju vanrednih mjera uvedenih širom Evrope moraju biti postepeni, koordinirani i zasnovani na mišljenju naučnika i stručnjaka kako ne bi bilo poništeno dosad postignuto u borbi protiv pandemije.

Izvor: Agencije