Britanski naučnici: Zatvaranje škola slabo pomaže u suzbijanju širenja korona virusa

Milioni djece u svijetu obuhvaćeni su zatvaranjem škola kao jednom od mjera u borbi s novim korona virusom (EPA)
Milioni djece u svijetu obuhvaćeni su zatvaranjem škola kao jednom od mjera u borbi s novim korona virusom (EPA)

Zatvaranje škola nije od velike pomoći u suzbijanju širenja novog korona virusa te istodobno može imati dalekosežne društveno-ekonomske posljedice, tvrde britanski naučnici.

“Postojeći dokazi koji idu u prilog zatvaranju škola u borbi s oboljenjem COVID-19 vrlo su slabi”, objavili su naučnici s londonskog univerziteta UCL (University College London), javlja agencija Reuters.

“Iz ranijih studija znamo da zatvaranje škola ima najbolji učinak na viruse koji nisu visoko zarazni i koji češće napadaju djecu. To je suprotno od COVID-19”, kazao je Russell Viner, jedan od voditelja istraživanja.

Modelirane studije oboljenja COVID-19 predvidjele su da će se zatvaranjem škola prevenirati samo dva do četiri posto smrti, “mnogo manje nego ostalim mjerama socijalnog distanciranja”, kažu naučnici.

“Ali zatvaranje škola može imati duboke ekonomske i društvene posljedice”, napisali su u članku objavljenom u časopisu The Lancet Child and Adolescent Health, prenosi Hina.

Posljedice na djecu

Donositelji odluka moraju biti svjesni toga da, kada razmatraju mogućnost zatvaranja škola zbog COVID-19 posebno imaju u vidu kakve će posljedice ono imati na djecu, posebno na onu s poteškoćama u razvoju.

Milioni djece u svijetu obuhvaćeni su zatvaranjem škola kao jednom od mjera u borbi s novim korona virusom.

Kako bi analizirali njen potencijalni učinak, naučnici UCL-a proučili su 16 postojećih studija, uključujući devet o zatvaranju škola tokom epidemije SARS-a, respiratorne bolesti koju uzrokuje virus sličan ovome koji izaziva COVID-19.

Podaci iz Kine, Hong Koga i Singapura upućuju na to da zatvaranje škola “nije pridonijelo kontroli epidemije”, napisali su u sažetku studije.

Stručnjaci koji u nju nisu bili uključeni kažu da istraživanje i rezultati potvrđuju ono u što su mnogi sumnjali. Korist od zatvaranja škola, kada je posrijedi javno zdravlje nije proporcionalna socijalnim i ekonomskim posljedicama po djecu i roditelje koji su mjerom obuhvaćeni.

“Ovaj rad ukazuje na to da bi se škole trebale i morale početi otvarati čim završi prvi val bolesti”, komentirao je Robert Dingwall, profesor sociologije na notingemskom univerzitetu Trent.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi korak će nakon Uskrsa biti postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti, a drugi, koji se očekuje u maju, odnosi se na izmjene mjera za ograničavanje kretanja stanovnika.

08 Apr 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO