WHO zabrinut zbog nedostatka maski za zdravstvene radnike

WHO: Maske same ne mogu zaustaviti pandemiju (EPA)
WHO: Maske same ne mogu zaustaviti pandemiju (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je zabrinutost da bi nošenje medicinskih maski u široj javnosti moglo pogoršati nedostatak takvih maski za zdravstvene radnike koji se nalaze u prvim redovima borbe protiv pandemije Covid-19, javlja Reuters.

Blokade se u mnogim mjestima pokazuju kao efikasne u suzbijanju širenja virusa, ali bilo kakvo ukidanje restrikcija zahtijeva postepene korake zasnovane na podacima, navela je WHO.

“Maske same ne mogu zaustaviti pandemiju, države moraju nastaviti pronalaziti, izolirati i tretirati svaki slučaj i pratiti svaki kontakt”, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

Je li pandemija dosegla vrhunac?

Mnoge vlade su objavile kako su stavile korona virus pod kontrolu, uključujući Kinu, Austriju, Norvešku, dok u nekim zemljama pandemija novog tipa korona virusa još nije dostigla vrhunac.

Njemački mediji tvrde kako se zemlja neće vratiti u normalno stanje tako brzo, ističući da prema građanima treba biti iskren i otvoren.

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopćila kako je pred Evropskom unijim najveći izazov od osnivanja.

Dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Dražva Donald Trump u posljednjem obraćanju bio optimističan, navodeći da se nazire kraj epidemiji, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da najgore tek dolazi, dok mnoge bolnice u SAD-u vape za medicinskom opremom i osobljem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO