WHO: U svijetu nedostaje šest miliona medicinskih sestara

Prema izvještaju WHO-a, medicinskih sestara u svijetu je nešto ispod 28 miliona (EPA)
Prema izvještaju WHO-a, medicinskih sestara u svijetu je nešto ispod 28 miliona (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da u svijetu, koji je trenutno zahvaćen pandemijom novog korona virusa, nedostaje gotovo šest miliona medicinskih sestara.

UN-ova agencija je zajedno s udruženjima Nursing Now i International Council of Nurses (ICN) u izvještaju je istakla ključnu ulogu medicinskih sestara koje čine polovinu medicinskog osoblja u svijetu, prenosi Hina.

“Medicinske sestre su kičma svakog zdravstvenog sistema”, kazao je predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, podsjetivši da su i sada na prvoj liniji fronta u borbi protiv Covida-19.

Prema izvještaju WHO-a, medicinskih sestara u svijetu je nešto ispod 28 miliona, a u pet godina je njihov broj do 2018. narastao za 4,7 miliona.

“Ali, to je još uvijek 5,9 miliona manje od potrebnog broja”, navedeno je u izvještaju.

Najviše sestara nedostaje u siromašnijim zemljama Afrike, jugoistočne Azije, Bliskog istoka i u dijelovima Južne Amerike.

Pojačana zdravstvena kriza u siromašnim zemljama

Šef ICN-a ističe da nedostatak dovoljnog broja medicinskih sestara pridonosi porastu stopa zaraze, medicinskim greškama i porastu stope smrtnosti.

Također upozorava da taj  problem rezultira isrcpljivanjem medicinskih sestara koje rade.

Predsjednica udruženja Nursing Now  Mary Watkins pozvala je na sveobuhvatnije testiranje zdravstvenih radnika u aktuelnoj situaciji s korona virusom.

Tvrdi da veliki broj zdravstvenog osoblja ne ide na posao jer se boje da su zaraženi, a to ne mogu dokazati.

U Italiji su od Covida-19 preminule 23 medicinske sestre, devet posto medicinskog osoblja je zaraženo, dok iz Španije stižu vijesti da je koronom zaraženo do 14 posto zdravstvenih radnika.

Izvještaj također navodi da bogate zemlje ne školuju dovoljan broj medicinskih sestara te ne mogu zadovoljiti svoje potrebe pa ih uvoze. To, kako je rečeno, samo pojačava zdravstvenu krizu u siromašnim zemljama.

Catton ističe da “80 posto sestara u svijetu brine o 50 posto svjetskog stanovništva”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO