Vojska SAD-a tvrdi da je ubila vođu Al-Shabaaba

Oružana grupa Al-Shabaab djeluje u Somaliji i dijelovima susjedne Kenije (EPA)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopćila je u utorak da je u zračnim napadima u Somaliji ubila jednog od vođa grupe Al-Shabaab, povezane s mrežom Al-Kaida.

U saopćenju američke Komande navodi se da je jedan od trojice ubijenih u zračnom napadu nedaleko od Bush Madina Yusuf Jiis, jedan od osnivača Al-Shabaaba, grupe koja kontrolira dijelove centralne i južne Somalije i često izvodi napade na Mogadishu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Iako smo mogli pauzirati naše akcije u Somaliji zbog bolesti COVID-19, vođe Al-Kaide, Al-Shabaaba i Islamske države Irak i Levant [ISIL] objavili su da ovu krizu vide kao mogućnost za nastavak terorističke agende, zbog čega smo nastavili podržavati naše afričke saradnike”, navodi se u saopćenju američkog zapovjednika Stephena Townsenda.

Ostaje sigurnosna prijetnja

SAD je u odvojenom saopćenju objavio da je ubijeno pet članova Al-Shabaaba u blizini Jiliba.

Grupu Al-Shabaab vladine snage potisnule su iz somalskog glavnog grada Mogadishua 2011, a sljedeće godine i iz Kismajua.

No, pripadnici te grupe i dalje su sigurnosna prijetnja jer napadaju u Somaliji i dijelovima susjedne Kenije.

Izvor: Agencije


Povezane

Kenijska policija saopćila je da su četiri od pet osumnjičenih za prošlosedmični napad na hotel u Nairobiju kenijski državljani. U napadu je ubijena 21 osoba, a vjerovalo se da su napadači stranci koji su napad izvršili u ime Al-Shababa.

Published On 20 Jan 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO