Nakon Trumpove prijetnje Indija će isporučiti lijekove susjedima

Indija je zabranila izvoz hidroksiklorokina, jeftinog lijeka protiv malarije za koji se vjeruje da bi mogao biti prekretnica u borbi protiv pandemije (EPA)

Indija je najavila da će ključne lijekove, koji se testiraju kao potencijalni lijekovi protiv COVID-19, isporučiti “državama teško pogođenim” pandemijom, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump nagovijestio “osvetu” ako New Delhi ne ukine zabranu njihovog izvoza, javlja dpa.

Indija je prethodno zabranila izvoz hidroksiklorokina, jeftinog lijeka protiv malarije za koji se vjeruje da bi mogao biti prekretnica u borbi protiv pandemije.

“S obzirom na humanitarne aspekte pandemije, odlučeno je da će Indija odobriti paracetamol i HCQ (hidroksiklorokin), u primjerenoj količini za sve susjedne države koje ovise o našim mogućnostima”, rekao je glasnogovornik indijskoga ministarstva vanjskih poslova Anurag Srivastava, prenosi Hina.

“Osim toga, dostavit ćemo osnovne lijekove nekim zemljama koje su posebno teško pogođene pandemijom”, dodao je.

Trumpova prijetnja

Trump je tokom vikenda pozvao premijera Narendu Modija i zatražio isporuku hidroksiklorokina, nakon čega su indijske vlasti počele razmatrati zadržavanje izvoza.

Na brifingu u Bijeloj kući u ponedjeljak, Trump je objavio prikriveno upozorenje ako Indija ne pristane na izvoz protivmalarijskog lijeka za koji mnogi vjeruju da je efikasan u liječenju korona virusa.

“Razgovarao sam s njim (Modijem) u nedjelju ujutro i rekao sam da bismo bili zahvalni da nam omoguće isporuku”, rekao je Trump novinarima. “Ako nam to ne omogući, bit će OK. Ali naravno, moglo bi biti osvete. Zašto i ne bi”, rekao je američki predsjednik.

Indija je potom ukinula ograničenja izvoza za 14 lijekova – uključujući vitamine i antibiotike – što je izazvalo strah od globalne nestašice.

Izvor: Agencije