Biden: Predsjednički izbori moraju biti održani 3. novembra

Joe Biden: Ne smijemo odgađati ili prolongirati novembarske izbore, koji su ustavna obaveza (EPA)

Vodeći pretendent za predsjedničkog kandidata iz reda Demokratske stgranke Joe Biden izjavio je u utorak kako predsjednički izbori, planirani za novembar ove godine, ne bi trebali biti odgođeni zbog korona virusa.

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država je za televiziju NBC govorio o mogućim posljedicama korona virusa te istakao kako se zbog pandemije može promijeniti način glasanja, ali ne i datum izbora.

“Volio bih da se može glasati lično, ali to zavisi od situacije s pandemijom. No, ne smijemo odgađati ili prolongirati novembarske izbore, koji su ustavna obaveza”, rekao je Biden, navodi Politico.

Odgođeni preliminarni izbori

Dodao je kako predsjednički izbori moraju biti održani 3. novembra, kao što je ranije predviđeno.

Ovaj istup favorita u utrci demokratskih kandidata za rivala aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu (Republikanska stranka) na izborima je prvi ozbiljniji govor o potrebi organiziranja izbora prema ranijem planu.

Također, Biden je govorio u vrijeme sve veće nesigurnosti zbog trajanja teške zdravstvene krize u SAD-u, prenosi Anadolija.

Korona virus se brzo širi SAD-om i već je poremetio izborni proces u većem broju saveznih država, gdje su lokalne izborne komisije odgodile preliminarne izbore i tako prolongirale Bidenovo nastojane da osigura stranačku nominaciju ispred glavnog rivala Bernieja Sandersa.

Izvor: Agencije