Više od 1.100 vojnika SAD-a zaraženo korona virusom

U vojsci je najviše zaraženih u mornarici, 431, među kojima je 150 članova posade nosača aviona 'USS Theodore Roosevelt' (EPA)
U vojsci je najviše zaraženih u mornarici, 431, među kojima je 150 članova posade nosača aviona 'USS Theodore Roosevelt' (EPA)

Pentagon je saopćio da je broj zaraženih novim korona virusom među aktivnim pripadnicima vojske Sjedinjenih Američkih Država tokom vikenda prešao 1.000.

Do ponedjeljka ujutro zaraza je potvrđena kod 1.132 aktivna američka vojnika, a u petak ih je bilo 978, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Zaraza je prisutna i u Nacionalnoj gardi Sjedinjenih Američkih Država, čija su 303 pripadnika pozitivna na novi korona virus.

U vojsci je najviše zaraženih u mornarici, 431, među kojima je više od 150 članova posade nosača aviona Theodore Roosevelt.

Zaražen kapetan nosača aviona

Među zaraženima je i kapetan tog nosača aviona Brett Crozier, koji je u oštrom pismu, a koje je procurilo u javnost, upozorio na opasnost za zdravlje svoje posade zbog korona virusa.

Agencije javljaju da je zbog toga i smijenjen prošle sedmice.

Oduzimanje zapovjedništva nad brodom s posadom od približno 5.000 vojnika kapetanu Crozieru najavio je zapovjednik američke ratne mornarice Thomas Modly, rekavši da je kapetan donio “vrlo lošu procjenu u trenutku krize, nepotrebno uznemirio članove porodice i potkopao zapovjedni lanac”.

Zaraza korona virusom potvrđena je u SAD-u kod približno 340.000 osoba, od kojih je umrlo više od 9.600.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Donald Trump je u svom posljednjem obraćanju o situaciji u vezi sa širenjem korona virusa u SAD-u bio optimističan, navodeći da se nazire kraj epidemiji. Međutim, broj smrtnih slučajeva u toj zemlji se približava brojci od deset hiljada, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju da najgori period tek dolazi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO