Španija će i osobe bez simptoma testirati na korona virus

'Brzim testovima i drugim metodama otkrit ćemo korona virus kod osoba koje ne pokazuju simptome', najavila je šefica vladine zdravstvene službe (EPA)

U Španiji je u ponedjeljak preminulo 637 osoba, ujedno i najmanji dnevni broj žrtava od 24. marta, što nudi tračak nade zemlji koja se priprema produžiti vanredne mjere i testirati stanovnike koji ne pokazuju simptome korona virusa, javlja Hina.

Nakon što je osam dana zaredom umiralo dnevno više od 800 osoba, ovo je drugi dan uzastopno da je preminulo manje od 680 pacijenata.

U Španiji je umrlo 13.055 ljudi od 69.533 umrlih u svijetu, pa je to, nakon Italije, zemlja s najviše žrtava.

Broj novooboljelih u ponedjeljak je porastao za 3,2 posto, na 135.032, čime je nastavljeno obuzdavanje širenja virusa. Dan ranije bilo je zaraženo 5,6 posto više stanovnika u odnosu na subotu.

Stopa širenja zaraze pada u cijeloj zemlji

“Ovi podaci pokazuju silaznu tendenciju. Stopa širenja zaraze snižava se u gotovo svim dijelovima zemlje”, rekla je doktorica Maria Jose Sierra, šefica vladine zdravstvene službe, na konferenciji za medije.

Od 25. marta dnevni rast zaraze ispod je deset posto, dok je dotad iznosio približno 20 posto.

Sierra kaže da je taj pad rezultat općeg karantina, uvedenog 13. marta, kada je u Španiji uvedeno vanredno stanje.

Stanovnici su otad zatvoreni u stanovima i kućama, a dopušten im je izlazak samo u prodavaonice s hranom, apoteke, bolnice, kioske, banke, benzinske pumpe, te kako bi prošetali psa. Ta mjera dodatno je pojačana 30. marta, kad im je zabranjen odlazak na posao, osim u nužnim zanimanjima, poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, te opskrbe strujom i plinom.

Brzi testovi obuhvatit će i asimptomatske osobe

“Strategija je usredotočiti se na teške slučajeve, pacijente u bolnicama, čime se sada bavimo. To je prva etapa”, rekla je Sierra.

“Sada ćemo početi i dugu etapu, u kojoj ćemo nadgledati cirkuliranje virusa. Brzim testovima i drugim metodama otkrit ćemo korona virus kod osoba koje ne pokazuju simptome kako bi smo izolirali i te blaže slučajeve”, dodala je.

Nije, međutim, odgovorila kada bi trebalo početi testiranje opće populacije od 47 miliona stanovnika i kako će izgledati u praksi.

Španska vlada već neko vrijeme najavljuje dijagnosticiranje brzim testovima koje je naručila iz Kine. Prvi pristigli testovi bili su neispravni, pa su vraćeni. Prvo će biti testirani zdravstveni radnici koji liječe pacijente, a onda i ostali stanovnici.

Španske kompanije proizvode sedmično 240.000 testova te šire proizvodne kapacitete, rekla je ministrica vanjskih poslova Arancha González u razgovoru za televizijsku stanicu Antena 3.

“Pripremamo se za zaustavljanje eskalacije, pa je važno znati ko je sve zaražen kako bismo postepeno mogli olabaviti mjere ograničenog kretanja stanovnika”, izjavila je.

Mjere vjerovatno ostaju i u maju

Premijer Pedro Sanchez u međuvremenu je najavio produženje vanrednog stanja do 26. aprila, što bi u četvrtak trebao potvrditi parlament.

Narodna stranka desnog centra, kao najveća opozicijska stranka, podržat će to novo produženje vanrednog stanja od 15 dana. Prema Ustavu, Vlada smije produžavati vanredno stanje za maksimalno 15 dana, za što joj je potrebno zeleno svjetlo parlamenta. To će biti drugo produženje, ali vjerovatno ne i posljednje.

Sanchez je u televizijskom obraćanju rekao da neće sve završiti krajem aprila, čime je naznačio da bi uvedene mjere mogle biti na snazi i u maju. Ljekarima i medicinskim sestrama pristiže dodatni zaštitni materijal dok nastoje izliječiti pacijente u pretrpanim bolnicama. Dosad su izliječili 40.000 osoba, što je gotovo trećina oboljelih.

Izvor: Agencije