Rusija ograničila izvoz žitarica zbog pandemije

Kvote su uvedene do kraja juna, a ograničenja se odnose na pšenicu, kukuruz, ječam i raž (EPA)
Kvote su uvedene do kraja juna, a ograničenja se odnose na pšenicu, kukuruz, ječam i raž (EPA)

Rusija je, u cilju izbjegavanja porasta cijena na domaćem tržištu zbog pandemije korona virusa, uvela kvote na izvoz žitarica do kraja juna, uslijed čega je izvoz od 43,3 miliona tona snižen na sedam miliona tona.

Rukovodstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) strahuju da će zbog takvih ograničenja biti narušen cijeli lanac snabdijevanja hranom u svijetu, piše francuski list Valeurs Actuelles.

Kako se navodi, kvote su uvedene do kraja juna, a ograničenja se odnose na pšenicu, kukuruz, ječam i raž.

U novom zakonu je ukazano da navedene žitarice imaju važan značaj za nacionalno tržište, a u uslovima epidemije korona virusa vlasti žele izbjeći porast cijena, prenose ruski mediji.

Nema ograničenja za Kazahstan i Bjelorusiju

Istovremeno, nisu uvedena nikakva ograničenja na trgovinu s Kazahstanom i Bjelorusijom, s kojima je Rusija sklopila carinsku uniju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je krajem marta da ta zemlja može pobijediti korona virus za manje od tri mjeseca ako brzo uvede oštre mjere, nakon što su vlasti već odlučile ukinuti sve letove u Rusiju i iz nje.

Vlasti u Moskvi tada su najavile su da će zatvoriti sve trgovine, osim prodavaonica hrane i apoteka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO