Nema jasnog ‘plana B’ ako Johnson više ne bude mogao voditi zemlju

Liječnici su ocijenili da bi bilo dobro da ga Borisa Johnsona pregledaju u bolnici (EPA)
Liječnici su ocijenili da bi bilo dobro da ga Borisa Johnsona pregledaju u bolnici (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson primljen je u nedjelju navečer u bolnicu na pretrage budući da se njegovi simptomi COVID-19 ne smanjuju niti deset dana nakon što je bio pozitivan na korona virus, a britanski ustav ne daje jasan odgovor šta će se desiti ako on više ne bude mogao voditi zemlju.

„Prema savjetu liječnika, premijer je večeras primljen u bolnicu na pretrage“, objavio je Downing Street, naglašavajući da nije riječ o hitnom slučaju.

„To je mjera opreza, budući da premijer već deset dana ima simptome nakon što je bio pozitivan na korona virus“, dodaje se u saopštenju vlade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U izolaciji u Downing Streetu

Johnson, kojem je 55 godina, 27. marta postao je prvi čelnik neke velike sile koji je bio pozitivan na testiranju na korona virus.

Nakon toga je otišao u izolaciju u stan u Downing Streetu, a u petak je rekao da se i dalje nalazi u izolaciji.

Kako je stalno imao povišenu temperaturu, liječnici su ocijenili da bi bilo dobro da ga pregledaju u bolnici.

Izvor iz vlade u ponedjeljak ujutro je rekao da je Johnson i dalje u bolnici.

Johnson je ranije rekao da može nastaviti raditi u samoizolaciji u rezidenciji u Downing Streetu, kao i ministar zdravstva Matt Hancock, također pozitivan na korona virus.

Oboljela su dvojica ključnih britanskih lidera u borbi protiv pandemije pa se dovodi u pitanje funkcioniranje vlade bez njih u vrijeme globalne krize.

Bez presedana

Ustav, nespretna kolekcija ponekad drevnih i oprečnih presedana, ne nudi jasan i formalni “plan B” ili scenarij sukcesije ako Johnson više ne bude mogao voditi zemlju, navode stručnjaci.

“Nismo još bili u ovakvoj situaciji, nismo morali o tome razmišljati ranije”, rekla je za Reuters Catherine Haddon iz Instituta za vladu.

Dok u SAD-u predsjednika može zamijeniti potpredsjednik, u Velikoj Britaniji nema formalnog zamjenika premijera koji bi preuzeo tu funkciju.

No, Downing Street je već najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova Dominic Raab ako bude potrebno.

“Premijer ima ovlasti delegirati odgovornost bilo kojem svojem ministru, ali zasad je on premijer, a sljedeći na redu je ministar vanjskih poslova”, rekao je glasnogovornik.

U junu 1953, tadašnji premijer Winston Churchill pretrpio je moždani udar. Taj događaj se držao u tajnosti, a ni svi ministri nisu bili s time upoznati.

Liječnici su bili iznenađenim njegovim brzim oporavkom. Dva mjeseca nakon moždanog udara vratio se u Downing Street i nastavio voditi kabinet.

Tony Blair je dvaput podvrgnut operaciji srca dok je bio premijer ranih 2000-ih. Oba puta se već nakon nekoliko dana vratio na posao.

Da nije mogao obavljati dužnost, mijenjao bi ga njegov zamjenik John Prescott sve do izbora novog vođe, rekli su dužnosnici.

Ne tvrdi se da Johnson nije sposoban obavljati svoju dužnost. Britanski premijer nastavio je voditi vladu putem telekonferencija nakon što mu je dijagnosticiran korona virus.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO