Merkel: EU pred najvećim izazovom od osnivanja

Merkel: 'Suočeni smo s velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je Evropska unija pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

“Suočeni smo s velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Njemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni nego snažniji”, poručila je ona, prenosi Tanjug.

Na konferenciji za novinare najavila je sastanak eurogrupe u utorak, na kojem će biti razmatran prijedlog Vijeća EU-a te poručila da će Njemačkoj biti dobro onoliko koliko bude dobro Evropi.

Naglasila je da se u ovoj krizi vidjelo koliko su umrežene i isprepletene privrede te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evropa koja je snažnija i koja bolje funkcionira u svim njenim dijelovima, a tako u svim članicama.

Izašla iz samoizolacije

Navela je da su zemlje koje su članice eurogrupe posebno povezane i da očekuje od ministara finansija prijedloge za prevladavanje krize.

Podsjetila je na postojanje kriznog instrumenta ESM, koji sadrži kreditne linije, a koje su dostupne u slučaju elementarnih nepogoda, dodajući da pandemija korona virusa to svakako jest.

Pozdravila je prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za očuvanje radnih mjesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora.

Njemačka kancelarka izašla je tokom vikenda iz samoizolacije i vratila se svojim dužnostima nakon što su testovi na korona virus nekoliko puta bili negativni, saopćio je njen glasnogovornik.

Merkel je bila u kućnom karantinu zbog kontakta s osobom koja je bila pozitivna na testiranju na korona virus.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO