Grčka predlaže da članice EU-a otkupe patent za vakcine

'Idealno bi bilo da se vakcine distribuiraju što brže i poštenije te uz prihvatljivu cijenu', rekao je grčki premijer (EPA)
'Idealno bi bilo da se vakcine distribuiraju što brže i poštenije te uz prihvatljivu cijenu', rekao je grčki premijer (EPA)

Grčka je predložila da države članice Evropske unije zajedno otkupe prava na patent za vakcine protiv bolesti COVID-19 i brze testove koji su u fazi razvoja kako bi se osiguralo da, ako budu efikasne, budu brzo distribuirane onima kojima je to potrebno širom bloka.

U članku objavljenom u njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da je pronalaženje rješenja za brzu distribuciju vakcine, kada bude na raspolaganju, teško, ali hitno, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rad na najmanje 20 vakcina protiv bolesti COVID-19 traje, od kojih mnoge subvencioniraju pojedine vlade ili dobrotvorne organizacije, kazao je on.

Omogućiti globalnu inicijativu

Idealno bi bilo da se, nakon što se dokaže njihova efikasnost, vakcine distribuiraju što brže i poštenije, moguće uz prihvatljivu cijenu, rekao je grčki premijer.

Kupovinom takvih prava na patente bila bi omogućena globalna inicijativa za daljnji poticaj farmaceutskim kompanijama da istražuju i razvijaju i osigurano da novac evropskih poreznih obveznika bude razumno potrošen, naveo je Mitsotakis.

Prijedlog je nedavno iznio Elias Mossialos, profesor zdravstvene politike na Londonskoj školi ekonomije, koji je postavljen za predstavnika Grčke u međunarodnim razgovorima o borbi protiv korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO