Trump odbacuje njemačke optužbe za ‘piratstvo’

Trump je sugerirao da se radi o konglomeratu 3M kad je upitan o incidentu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je optužbe za “piratstvo” zbog navodne zapljene 200.000 respiratornih maski namijenjenih Berlinu koje su nestale usljed globalne nestašice u vrijeme pandemije korona virusa, javlja dpa. 

Regionalni ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andreas Geisel upozorio je da su medicinske maske zaplijenili američki dužnosnici na Tajlandu i optužio SAD za “moderno piratstvo” i “metode Divljeg zapada”, prenosi Hina.

“Nije bilo čina piratstva, baš suprotno”, ocijenio je Trump.

Njemački dužnosnici prvo su rekli da su maske naručili od američke kompanije i nagađalo se da je riječ o konglomeratu 3M, no dužnosnici su kasnije rekli da je ipak riječ o njemačkom trgovcu.

3M je ranije poručio da nema naznaka da su maske zaplijenjene i za dpa je rekao da ne posjeduje nikakve papire o pošiljci maski za Berlin. 

Berlin pokušava saznati šta se dogodilo

Berlin je u međuvremenu objavio da još pokušava otkriti što se dogodilo s narudžbom FFP2 maski.

“Radimo na rasvjetljavanju detalja”, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Martin Pallgen.  

Pallgen kaže da nije jasno što se zaista dogodilo u zračnoj luci u Bangkoku. 

Kaže da je berlinska policija naručila i platila 400.000 medicinskih maski od njemačkog specijaliziranog trgovca, a ne od američke kompanije. 

Navode o zapljeni maski u Bangkoku prenio je trgovac, navodi glasnogovornik. Kompanija je također rekla da je avion s maskama napustio Bangkok i odletio za SAD. 

‘Trebali bi doći sebi’

Trump je sugerirao da se radi o konglomeratu 3M kad je upitan o incidentu.

I ranije je kritikovao 3M koji je odbio zahtjev Trumpove administracije da prestane izvoziti maske u Kanadu i Latinsku Ameriku. 

“3M nije dobro postupao s našom zemljom, trebali bi doći sebi”, rekao je predsjednik novinarima. 

U prvoj seriji trebalo je pristići 200.000 naručenih maski za Berlin, objasnio je Pallgen i dodao da berlinske vlasti, policija i trgovac pokušavaju saznati što se dogodilo. 

Izvor: Agencije