Rouhani: Iran nastavlja s ekonomskim aktivnostima ‘niskog rizika’

Rouhani nije naveo šta podrazumijeva pod 'niskorizičnim' aktivnostima (EPA)
Rouhani nije naveo šta podrazumijeva pod 'niskorizičnim' aktivnostima (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio je da će se “niskorizične” ekonomske aktivnosti nastaviti 11. aprila u zemlji koja je najsnažnije pogođena korona virusom na području Bliskog istoka, javlja Reuters. 

Iran nastoji suzbiti širenje vrlo zarazne respiratorne bolesti, a vlasti strahuju da bi mjere o ograničenju kretanja mogle uništiti ekonomiju koju već pogađaju sankcije, prenosi Hina.

“Pod nadzorom ministarstva zdravstva, u subotu će se nastaviti sve niskorizične ekonomske aktivnosti, osim onih u Teheranu”, rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

“Dvije trećine svih zaposlenika iranske vlade radit će izvan ureda od subote. Odluka nije proturječna s preporukom zdravstvenih vlasti da se ostane kod kuće”, dodao je.

Novi val širenja virusa

Rouhani nije naveo što podrazumijeva pod “niskorizične” aktivnosti. 

Ministarstvo zdravstva objavilo je u subotu da je broj mrtvih u Islamskoj Republici Iran porastao na 3.452, među ukupno 55.743 zaraženih.

Iranski dužnosnici više puta su se žalili što mnogi Iranci ignoriraju preporuke o ostanku kod kuće otkazivanju planiranih putovanja za novogodišnje praznike koji su počeli 20. marta u toj zemlji. 

Zdravstvene vlasti od tada upozoravaju na novi val širenja korona virusa u Iranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO