Rouhani: Iran nastavlja s ekonomskim aktivnostima ‘niskog rizika’

Rouhani nije naveo šta podrazumijeva pod 'niskorizičnim' aktivnostima (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio je da će se “niskorizične” ekonomske aktivnosti nastaviti 11. aprila u zemlji koja je najsnažnije pogođena korona virusom na području Bliskog istoka, javlja Reuters. 

Iran nastoji suzbiti širenje vrlo zarazne respiratorne bolesti, a vlasti strahuju da bi mjere o ograničenju kretanja mogle uništiti ekonomiju koju već pogađaju sankcije, prenosi Hina.

“Pod nadzorom ministarstva zdravstva, u subotu će se nastaviti sve niskorizične ekonomske aktivnosti, osim onih u Teheranu”, rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

“Dvije trećine svih zaposlenika iranske vlade radit će izvan ureda od subote. Odluka nije proturječna s preporukom zdravstvenih vlasti da se ostane kod kuće”, dodao je.

Novi val širenja virusa

Rouhani nije naveo što podrazumijeva pod “niskorizične” aktivnosti. 

Ministarstvo zdravstva objavilo je u subotu da je broj mrtvih u Islamskoj Republici Iran porastao na 3.452, među ukupno 55.743 zaraženih.

Iranski dužnosnici više puta su se žalili što mnogi Iranci ignoriraju preporuke o ostanku kod kuće otkazivanju planiranih putovanja za novogodišnje praznike koji su počeli 20. marta u toj zemlji. 

Zdravstvene vlasti od tada upozoravaju na novi val širenja korona virusa u Iranu.

Izvor: Agencije