Kraljica Elizabeta II večeras se obraća naciji

Nadam se da će u godinama koje dolaze svako moći biti ponosan na to kako je reagirao na ovaj izazov, poručuje britanska kraljica (EPA)

Kraljica Elizabeta II obratit će se večeras naciji u vrijeme dok se Velika Britanija bori s vrlo smrtonosnom epidemijom korona virusa.

Vlada je naredila izolaciju u Britaniji, zatvorila kafiće, restorane i gotovo sve trgovine. Zabranila je društvena okupljanja i naredila Britancima da ostanu kod kuće i izlaze samo kad im je to neophodno, prenosi Hina. 

Britanska kraljica Elizabeta pozvat će Britance da pokažu istu odlučnost kao i njihovi preci i suoče se s izazovom pandemije korona virusa tipičnom britanskom duhovitom odlučnošću.

Izuzetno rijetka obraćanja naciji

U tek petom vanrednom direktnom televizijskom obraćanju u 68 godina njene vladavine, kraljica Elizabeta također će zahvaliti zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije i priznati da neke porodice već proživljavaju patnju i bol. 

Video koji je snimljen u dvorcu Windsor gdje se 93-godišnja kraljica trenutno nalazi sa svojim suprugom, princom Filipom, bit će emitovan u nedjelju u 19 sati. 

“Nadam se da će u godinama koje dolaze svatko moći biti ponosan na to kako je reagirao na ovaj izazov. A oni koji će doći poslije nas reći će da su Britanci ove generacije bili jednako jaki kao i bilo koje druge”, kazat će britanska kraljica, navedeno je u dijelovima njenog govora koje je unaprijed objavila Buckinghamska palata.

Prethodno je britanska vlada objavila da je među onima koji su bili pozitivni na korona virus umrlo njih 708 tokom 24 sata, odnosno ukupno 4.313 ljudi, te da je među umrlima i petogodišnje dijete, uz najmanje 40 osoba koji nisu ranije imali hronične bolesti.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da se visoka stopa smrtnosti očekuje još najmanje sedmicu ili dvije, iako se ljudi ponašaju u skladu s mjerama stroge izolacije.  

Velika zabrinutost i nesigurnost

Kraljica je prošlog mjeseca u pisanom saopćenju navela da će kraljevska porodica odigrati svoju ulogu u borbi protiv korona virusa. 

“Znamo da mnogi pojedinci i porodice u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta ulaze u razdoblje velike zabrinutosti i nesigurnosti”, rekla je. 

“Svima nam je savjetovano da promijenimo svoje uobičajene rutine i načine života za veće dobro zajednica u kojima živimo, a naročito za one najugroženije u njima”. 

Kraljica se rijetko obraća naciji izuzev njene poruke svakog Božića.

Posljednji put je to učinila 2012. kada je obilježila 60 godina na vlasti. Deset godina ranije obratila se naciji nakon smrti njezine majke i zahvalila se Britancima na iskazanom saučešću.

Isto je učinila na početku Zaljevskog rata 1991. godine, ali njeno najpoznatije obraćanje dogodilo se nakon smrti njezine snahe, princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine, usred tugovanja cijele zemlje i kritika upućenih kraljevskoj porodici.

Kako bi se izbjegao svaki rizik mogućeg prijenosa zaraze korona virusom, obraćanje je snimljeno u velikoj sobi dvorca kako bi se osigurao potreban razmak između kraljice i kamermana, koji je nosio zaštitnu odjeću i bio jedina osoba prisutna u sobi. 

Ranije ove sedmice kraljičin sin, princ Charles (71) izišao je iz samoizolacije nakon što je prethodno test pokazao da je pozitivan na korona virus.

Izvor: Agencije