Izraelci dopuštaju porodicama da se oproste od umirućih

Vjerujem da će i ostatak svijeta slijediti naš primjer, kaže Gamzu (EPA)

Izraelska bolnica Ichilov odlučila je porodicama pacijenata koji su na umoru od novog korona virusa dozvoliti posljednji oproštaj od svojih najmilijih, uz korištenje zaštitne opreme, javlja dpa.

“Priče o pacijentima koji umiru sami, za mene su, kao ljudsko biće i upravitelja bolnice, zastrašujuće”, kazao je Ronni Gamzu, direktor bolnice, u službenom saopćenju i pozvao ostale bolnice da slijede taj primjer.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistemi su prestrogi i zbog toga su “u Ichilovu donijeli smjernice koje odmah stupaju na snagu i koje će članovima porodica, uz obaveznu zaštitnu opremu, omogućiti da se oproste i kažu posljednje zbogom svojim najmilijim”, prenosi Hina.

Prvi u svijetu

Zaštitnu opremu za članove porodice osigurat će bolnica, dodao je.

“To je naša moralna obaveza kao ljudskih bića i medicinskog osoblja. Vjerujem da će i ostatak svijeta slijediti naš primjer”, rekao je Gamzu.

Medicinski centar Sourasky (Ichilov) u Tel Avivu je prva bolnica u svijetu koja omogućuje ljudima da se oproste od članova porodice koji su na umoru.

Izrael ima oko 8.000 oboljelih od korone, od kojih je 127 razvilo teške siptome, a 106 je na respiratoru. Umrlo je 46 ljudi, a 477 je ozdravilo.

Izvor: Agencije