Američka mornarica pustila u upotrebu novu podmornicu

Epidemija Covida-19 zahvatila je i američke oružane snage (EPA)

Američka mornarica je priopćila da je u upotrebu pustila svoju navalnu podmornicu nove generacije USS Delaware, bez prigodne svečanosti zbog pandemije koronavirusa.

“Premda je uobičajena svečanost puštanja u upotrebu otkazana iz javnozdravstvenog razloga i zbog zabrane javnog okupljanja, mornarica je preuzela USS Delaware i uvela ga u redovnu službu”, navodi se u saopćenju američke mornarice, prenosi AFP.

I kuma podmornice Jill Biden, supruga demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena, uputila je u saopćenju čestitku svima koji su sudjelovali u puštanju u upotrebu podmornice koje je gradnja počela prije šest godina, kada je njezin suprug bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Podmornica s nuklearnim pogonom

USS Delaware je 18. podmornica klase Virginia, zadnje generacije jurišnih podmornica američke flote. To je višenamjenska podmornica s nuklearnim pogonom koji joj omogućuje 30-godišnju autonomiju. Opremljena je projektilima more-zemlja i može izvršavati zadaće nadzora, izviđanja i napadanja. 

Epidemija Covida-19 zahvatila je i američke oružane snage unatoč zabrani kretanja uvedenoj za vojnike diljem svijeta, kao što pokazuje infekcija na nosaču aviona USS Theodore Roosevelt koji je usidren u Guamu.

Izvor: Agencije