Papa Franjo pozvao ljude da budu velikodušni

Papa Franjo: Ovo je težak trenutak za sve nas (EPA)
Papa Franjo: Ovo je težak trenutak za sve nas (EPA)

Papa Franjo je u petak u posebnoj videoporuci pozvao ljude širom svijeta da ne izgube vjeru i utješe jedni druge za vrijeme pandemije korona virusa. 

“Ovo je težak trenutak za sve nas. Za mnoge je vrlo težak. Papa to zna i kroz ove riječi želi izraziti privrženost i bliskost sa svima”, rekao je papa Franjo govoreći na talijanskom, prenosi Hina.

Pozvao je ljude da “najbolje iskoriste ovo vrijeme” tako da budu velikodušni i pomognu onima kojima je pomoć potrebna, pa makar da se obrate najusamljenijima “na društvenim mrežama ili ih nazovu”. 

“Iako smo izolirani, misli i duh mogu daleko ići s kreativnošću ljubavi”, rekao je predvodnik 1,3 milijarde katolika na svijetu. 

Nada u bolje vrijeme

Spomenuo je starije, beskućnike, zatvorenike, ožalošćene porodice, one koji se brinu da će ostati bez posla te “heroje koji rade u bolnicama ili osiguravaju nužne usluge”.  

Papa Franjo (83) ne pojavljuje se u javnosti zbog pandemije i vodit će misna slavlja za Uskrs sljedeće sedmice bez prisustva vjernika, što je bez presedana u modernom dobu. 

“Slavit ćemo Veliku sedmicu na zaista neobičan način”, rekao je. 

Na Uskrs, najvažniji kršćanski praznik, obilježava se uskrsnuće Isusa Krista, a vjera u uskrslog Krista trebala bi ljudima dati nadu, dodao je. 

“To je nada u bolja vremena u kojima mi sami možemo biti bolji i konačno oslobođeni od zla i ove pandemije. To je nada, a nada ne razočara i nije iluzija”, rekao je papa Franjo. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO