WHO: Situacija u Evropi i dalje teška

COVID-19 neće uskoro nestati i zato mora postojati sistem zdravstvene zaštite koji radi na dva kolosijeka (EPA)

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge kaže da je situacija s pandemijom korona virusa u Evropi, kao i prethodnih sedmica, teška.

“Tri mjeseca nakon što je WHO proglasio vanrednu zdravstvenu situaciju u svijetu krivulja koja prikazuje broj novozaraženih u zapadnoj Evropi dostigla je vrhunac, ali raste kako gledamo ka istoku”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Broj novih slučajeva u Evropi u posljednjih sedam dana porastao je za 15 posto i sada iznosi 1.408.266, a broj umrlih u istom periodu porastao je za 18 posto, na 129.344, prenosi Tanjug.

Zadržati ‘pun obim mjera’

Udio Evrope u broju slučajeva iznosi 46 posto, a u broju umrlih 63 posto, kazao je Kluge.

Španija, Italija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska i dalje imaju najveći broj slučajeva, ali je sada dostignut vrhunac, odnosno broj novih slučajeva opada, rekao je on i napomenuo da se taj pozitivan razvoj događaja i dalje mora pratiti.

Na istoku Evrope Bjelorusija, Rusija, Ukrajina i Kazahstan bilježe rast broja slučajeva, a u Turskoj se situacija stabilizira, rekao je i dodao da u tom dijelu Evrope treba zadržati “pun obim mjera” čiji je cilj suzbijanje prenošenja korona virusa.

Statistika pokazuje da situacija u regiji nije svugdje ista – od 44 zemlje u Evropi koje su uvele potpuno ili djelomično ograničenje kretanja u 21 te mjere u različitom se stepenu ublažavaju, a još 11 zemalja planira to uraditi u sljedećim danima.

Kluge je pozvao na oprez, istrajnost i strpljenje u borbi protiv pandemije, a spomenuo je spremnost da, u slučaju potrebe, mjere budu ponovo uvedene.

Upozorivši na ponovno pojavljivanje malih boginja uslijed izostanka imunizacije, ukazao je na važnost vakcinacije djece protiv te i drugih zaraznih bolesti, kao što su zaušnjaci i rubeola.

Djeca ne smiju biti kolateralna šteta

“Utjecaj bolesti COVID-19 ne smije biti pogoršan time što će tokom trenutne pandemije biti zanemarene zaštitne mjere protiv drugih bolesti”, rekao je Kluge, navodeći da, ako nisu preduzete na vrijeme, mjere moraju biti preduzete naknadno.

Napomenuo je da djeca u takvoj situaciji ne smiju biti kolateralna šteta.

COVID-19 neće uskoro nestati i zato mora postojati sistem zdravstvene zaštite koji radi na dva kolosijeka: s jedne strane preduzimajući mjere u borbi protiv korona virusa te, s druge strane, pružajući ostale redovne zdravstvene usluge, poručio je je Kluge.

Izvor: Agencije