WHO pohvalio ‘švedski model’ borbe protiv pandemije

Mnogi misle da je Švedska ignorirala epidemiju i da je jednostavno pustila da se virus slobodno širi (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je “švedski model” borbe protiv epidemije korona virusa, a dr. Mike Ryan, stručnjak za vanredne situacije, pojasnio da su vlasti Švedske umjesto totalne blokade i karantina uvele mjere koje su se oslanjale na samokontrolu i disciplinu građana.

Te pohvale izrečene su uprkos tome što je Švedska, zemlja s 10,5 miliona stanovnika, dosad imala više od 20.000 zaraženih, a broj preminulih je 2.462.

To je više od njenih sjevernih susjeda, koji su radi obuzdavanja pandemije bolesti COVID-19 uveli strožije mjere, prenosi Tanjug.

Norveška je s 5,4 miliona stanovnika imala 7.680 zaraženih i 207 smrtnih slučajeva, a u Finskoj s 5,5 miliona stanovnika potvrđeno je 4.906 zaraženih i 206 preminulih.

Čak je i jedna grupa švedskih naučnika i ljekara uputila vlastima pismo tražeći uvođenje karantina kao odbrane od epidemije.

“Moramo kontrolirati situaciju, ne možemo ići prema potpunom haosu. Niko izuzev nas nije primijenio ovaj način, zašto bismo mi u Švedskoj morali biti pokusni kunić?”, rekla je Cecilia Soderberg, nuklearna fizičarka i jedna od potpisnica pisma švedskoj vladi.

Kretanje u Stockholmu palo za 75 posto

Dr. Ryan je rekao kako mnogi misle da je Švedska ignorirala epidemiju, da nije uvela karantin i da je jednostavno pustila da se virus slobodno širi.

“To je daleko od istine. Umjesto blokade u Švedskoj su uvedene stroge mjere ličnog distanciranja i izolacije osoba koje su u staračkim domovima. Ono što su švedske vlasti učinile i što se pokazalo uspješnim jest politika saradnje s građanima, autodistanciranja i autoregulacije”, rekao je on.

Po njegovoj ocjeni, ako se svijet želi što prije vratiti u normalno stanje prije pandemije, trebao bi usvojiti švedski model bez totalne blokade.

Švedska je, ipak, uvela neka pravila – zatvoreni su univerziteti i srednje škole, zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, a ljudi stariji od 70 godina i oni koji se osjećaju bolesno potiču se da ostanu kod kuće. No, preduzeća uglavnom ostaju otvorena, a djeca kojoj bi inače bila potrebna briga u školi su.

Stanovnici kažu da oni prakticiraju socijalno distanciranje, pri čemu su stariji izolirani i porodice uglavnom ostaju kod kuće, osim djece u školi. Statistika pokazuje da je kretanje u Stockholmu palo za 75 posto.

Izvor: Agencije