Vrhovni tužilac: Iako je optužen, Netanyahu može biti premijer

Vrhovni sud razmotrit će podneske neprofitnih organizacija protiv koalicijskog sporazuma Netanyahua i njegovog ranije glavnog političkog protivnika Bennyja Gantza o podjeli vlasti (EPA)

Vrhovni tužilac Izraela Avichai Mandelblit izjavio je da nema pravne osnove za zabranu Benjaminu Netanyahuu da bude premijer iako je pod krivičnim optužbama.

Vrhovni sud treba na ročištu u nedjelju razmotriti može li Netanyahu biti diskvalificiran za funkciju premijera nakon što je krivično optužen, prenosi Beta.

Ako Vrhovni sud odluči da Netanyahu ne može biti premijer, Izrael bi morao i na četvrte parlamentarne izbore u nešto više od jedne godine.

Mišljenje vrhovnog tužioca predstavlja podršku Netanyahuu, premijeru s najdužim stažem u historiji Izraela.

Mandelblit je u mišljenju upućenom Vrhovnom sudu naveo da, iako krivične optužbe protiv premijera “ukazuju na velike probleme” Netanyahua, one ne opravdavaju “sudsku intervenciju” koja bi ga spriječila da formira vladu.

Stotinjak Netanyahuovih pristalica u četvrtak je protestiralo ispred Vrhovnog suda u Jerusalemu, pozivajući sudije da odbace prijave neprofitnih organizacija protiv njega, dok je nedaleko nekoliko desetaka aktivista iz grupe protivnika Netanyahua “Crna zastava” zahtijevalo da mu se zabrani da bude premijer.

Upitan sporazum

U nedjelju će Vrhovni sud razmotriti podneske neprofitnih organizacija protiv koalicijskog sporazuma Netanyahua i njegovog ranije glavnog političkog protivnika, bivšeg zapovjednika izraelske vojske Bennyja Gantza, o podjeli vlasti.

Taj sporazum, postignut početkom aprila, omogućio je put za izlaženje Izraela iz političkog zastoja koji je trajao više od jedne godine i tri runde parlamentarnih izbora, na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Po tom sporazumu, Netanyahu i Gantz smjenjivat će se na mjestu premijera: Netanyahu bi to bio prvih 18 mjeseci mandata, a potom Gantz.

U sporazumu je i odredba o anektiranju dijela okupirane Zapadne obale, uključujući jevrejska naselja, počevši od 1. jula.

Nevladine organizacije traže da Vrhovni sud svakom optuženom političaru, te i Netanyahuu, zabrani da formira vladu. Izraelski zakon od svih državnih zvaničnika, izuzev od premijera, zahtijeva da podnesu ostavku ako su krivično optuženi.

Planirano je da sljedećeg mjeseca počne suđenje Netanyahuu, optuženom za mito, prevaru i zloupotrebu povjerenja, što on sve poriče, tvrdeći da ga neosnovano proganjaju.

Izvor: Agencije