Ushićen i dr. Fauci: Je li lijek na vidiku?

Fauci: 'Dokazano je da remdesivir može blokirati novi korona virus' (EPA)

Broj umrlih u Americi od korona virusa prešao je 60.000, za što je ranije bilo prognozirano da će se dogoditi početkom kolovoza.

U međuvremenu se rađaju nova nadanja za lijek protiv pogubnog virusa.

“Eksperimentalni lijek protiv korona virusa ima dokazane beneficije”, potvrdio je dr. Anthony Fauci, vodeći američki virolog i ravnatelj Državnog instituta za alergijske i infektivne bolesti.

Dodao je da “podaci ukazuju da lijek remdesivir ima znatan, pozitivan učinak na skraćivanje vremena za oporavak od bolesti”.

Do tih se rezultata došlo proučavanjem reakcija na više od 1.000 osoba na nekoliko lokacija u svijetu.

Pacijenti su dobijali ili remdesivir ili drugi lijek – placebo.

Podsjećanje na 1986. i HIV

Rezultati kliničkih ispitivanja obično se objavljuju u medicinskim časopisima nakon što stručnjaci izvan studije daju svoje mišljenje o rezultatima.

U ovom se slučaju to još nije dogodilo, ali Fauci kaže da su rezultati “vrlo obećavajući” i da postoji “etička obveza da se to skupini koja je dobijala placebo odmah dadne do znanja kako bi mogli i sami početi uzimati lijek”.

Fauci kaže da su nakon znanstvenog ispitivanja na pacijentima koji su uzimali remdesivir oni bili otpuštani iz bolnice, u prosjeku, nakon 11 dana, a pacijenti iz placebo grupe nakon 15 dana.

“Dokazano je da remdesivir može blokirati virus”, poručio je Fauci i dodao kako postoje pokazatelji da je korištenje tog lijeka dovelo do manjeg broja smrtnih slučajeva, ali da su analize još u fazi ispitivanja.

Fauci, koji je obično vrlo umjeren, iskazao je veliko uzbuđenje zbog rezultata studije, nazivajući ih “podsjećanjem na 1986., kada je svijet nastojao doći do lijeka protiv HIV-a”.

Sada su oči uperene u američku Upravu za hranu i lijekove (FDA), koja može brzo odobriti korištenje remdesivira, što bi značilo da bi ga liječnici mogli početi propisivati u borbi protiv korona virusa.

To je pozitivna priča, a negativna se odnosi na drugu studiju, objavljenu u medicinskom tjedniku The Lancet.

Prva faza otvaranja ekonomije

Tu se došlo do rezultata da remdesivir nema nikakvog učinka na smanjivanje smrtnosti od korona virusa ili da je imao učinka da se pacijenti bolje osjećaju u kraćem periodu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da će njegova administracija postepeno ukidati državne smjernice u vezi s društvenim distanciranjem, čiji rok istječe u četvrtak.

Te se smjernice odnose uglavnom na preporuke za pranje ruku i izbjegavanje putovanja.

U međuvremenu je u mnogim saveznim državama počela primjena prve faze otvaranja ekonomije.

Bijela kuća početkom travnja uspostavila je preporuke za ekonomsko otvaranje, a odluka o tomu ostavljena je guvernerima saveznih država i lokalnim dužnosnicima.

U prvoj fazi otvaranja trgovinama i restoranima bit će dopušteno koristiti 25 posto kapaciteta, ljudima će biti dopušteno sjediti vani, ali morat će poštovati udaljenost od najmanje dva metra između sebe.

Bolnicama će biti dopušteno izvoditi i operativne zahvate koji nisu nužni.

Uskoro se očekuje objava državnih smjernica za otvaranje vrtića, škola, vjerskih institucija, barova, restorana i javnog prijevoza.

I Trump pun optimizma

Nakon informacija da je američko gospodarstvo smanjeno za 4,8 posto u prvom kvartalu ove godine Trump je imao vrlo optimistčnu poruku o brzom oporavku.

“Mislim da će sljedeća godina biti nevjerojatna za našu ekonomiju i da će posljednji ovogodišnji kvartal biti zaista dobar”, kazao je on.

Trump kaže da želi vidjeti i pune stadione na sportskim događajima, dok Fauci kaže da se neki sportovi možda neće moći nastaviti igrati uopće u ovoj godini.

“Ne želim vidjeti navijače na svakom četvrtom sjedištu. Ne želim to. Želim vidjeti pune stadione i pune hotele”, rekao je američki predsjednik u vrijeme kada su sve vidljivije razlike između preporuka znanstvenika za oprez u popuštanju restrikcija i ekonomskih i političkih imperativa da se ljudi vrate na posao.

Bijela kuća najavila je da će Trump sudjelovati na skupu ispred Lincolnovog memorijala u Washingtonu, na kojem će odgovarati na pitanja o sigurnom vraćanju na posao.

Sve će uživo prenositi predsjedniku omiljeni Fox News.

Rast prodaje dezinfekcijskih proizvoda

Želite li u Americi kupiti dezinfekcijske maramice ili sprejeve, bit će vam potrebno mnogo sreće da ih nađete na policama.

Saznajemo da će proći nekoliko mjeseci prije nego se ti proizvodi ponovno nađu u dućanima.

U ožujku i travnju prodaja dezinficijenasa skočila je za 230 posto u odnosu na godinu ranije.

Ta bi se sredstva mogla pojaviti u prodaji krajem srpnja, uz uvjet da opadne broj zaraženih od korona virusa.

Slična je situacija i sa zaštitnim maskama za lice.

Jedino se mogu naći posredstvom interneta, uglavnom su proizvedene u Kini, a na njihovu se dopremu čeka 10 do 15 dana.

Izvor: Al Jazeera