U padu NATO-ovog helikoptera poginula Kanađanka, petero nestalih

Helikopter
Helikopter se nalazio oko 80 kilometara od otoka Kefalonija kada je izgubljen kontakt (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je kanadska vojnikinja poginula, a petero vojnika se smatra nestalim u nesreći vojnog helikoptera koji je sudjelovao u NATO-ovoj misiji i koji se u srijedu navečer srušio u more između Grčke i Italije.

“Jučer se helikopter kraljevske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj misiji i u kojem je bilo šest pripadnika Kanadskih oružanih snaga srušio u Jonsko more blizu grčke obale”, rekao je Justin Trudeau.

“Jedna je žrtva pronađena, a pet se osoba vode kao nestale. Svi su junaci”, istakao je Trudeau, dodajući da je razgovarao s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Potraga za petero nestalih vojnika još traje u saradnji s Italijom, Grčkom, Sjedinjenim Američkim Državama i Turskom, prenosi Hina.

Pronađeno je truplo Abbigail Cowbrough, potvrdio je načelnik glavnog stožera, general Jonathan Vance, pošto je otac žrtve Shane Cowbrought objavio na Facebooku informaciju o kćerinoj pogibiji.

Uzrok nesreće još nije poznat

Helikopter CH-148 Cyclone sudjelovao je u operaciji Reassurance koja ima 915 vojnika u Evropi. Helikopter se vraćao na fregatu kada je izgubljena veza s njim tokom vježbe u kojoj su sudjelovali i talijanski i turski brodovi, rekao je general.

Uzrok nesreće nije poznat, a crne kutije su pronađene, dodao je Harjit Sajjan, kanadski ministar obrane, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Snimači podataka o letu dovezeni su u Kanadu gdje će se analizirati.

Pokrenuta je istraga o “okolnostima strašne nesreće”, dodao je general Vance, rekavši da “helikopteri CH-148 neće letjeti” dok se ne završi istraga.

Izvor: Agencije