Trump: Kina čini sve da izgubim na izborima

Donald Trump: Peking želi da kandidat demokrata Joe Biden pobijedi na izborima (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump uvjeren je da je način na koji se Kina nosila s epidemijom korona virusa dokaz da je Peking spreman učiniti sve što može kako bi on izgubio na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u novembru.

“Kina će učiniti sve što može kako bih izgubio izbore”, izjavio je on u srijedu u Ovalnom uredu u intervjuu za Reuters, prenosi Hina.

Trump je rekao kako vjeruje da Peking želi da kandidat demokrata Joe Biden pobijedi na izborima, kako bi se smanjio američki pritisak na Kinu zbog trgovinskih sporazuma.

Dvogodišnji trgovinski rat SAD-a i Kine u januaru ove godine privremeno je zaustavljen, nakon što je potpisana prva faza trgovinskog sporazuma, kojim se Kina obavezala u iduće dvije godine kupiti američku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Ne vjeruje ni anketama

Trump je kazao da razmatra različite opcije kada je u pitanju odgovornost Kine za pandemiju korona virusa.

“Ima mnogo stvari koje mogu učiniti”, rekao je američki predsjednik, ali nije želio ići u detalje.

U ponedjeljak je Trump kazao da je Kina mogla zaustaviti korona virus prije nego što se proširio svijetom i rekao je da njegova administracija provodi istrage kako bi saznala što se tačno dogodilo.

Sjedinjene Američke Države zauzimaju prvo mjesto po broju zaraženih (1.056.811) i umrlih od korona virusa (61.190) na svijetu.

Što se tiče predsjedničkih izborima u novembru, Trump je rekao da ne vjeruje da će se oni pretvoriti u referendum o tome kako se njegova administracija nosila s krizom uzrokovanom korona virusom.

Također, izjavio je da ne vjeruje anketama, koje pokazuju da je u vodstvu njegov vjerovatni protivkandidat Biden.

‘Već je 30 godina nesposoban’

Nedavna anketa, koju je proveo Ipsos, pokazuje da bi 44 posto Amerikanaca glasalo za Bidena, a njih 40 posto za Trumpa.

“Ne vjerujem anketama. Vjerujem da su ljudi u našoj zemlji pametni i da neće izabrati čovjeka koji je nesposoban. Već je 30 godina nesposoban, od kada je bio senator, pa do razdoblja kada je bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame. Što god je učinio bilo je loše, a njegova vanjska politika bila je katastrofa”, kazao je Trump.

Trump je rekao kako misli da će oni koji su u predizborima demokrata podržavali Bernieja Sandersa glasati za njega na predsjedničkim izborima.

Sanders se je povukao iz kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju te podržao Bidena.

Izvor: Agencije