Stručnjaci: Dezinformacije o korona virusu uništavaju živote

Twitter, Facebook i Google objavili su da će promovirati vjerodostojne informacije o pandemiji i pojačati napore u suzbijanju dezinformacija (EPA)

Internetske i medijske kompanije trebaju pojačati napore protiv širenja dezinformacija u Velikoj Britaniji u pandemiji korona virusa, objavio je britanski fact-checker Full Fact.

“Dezinformacije uništavaju živote”, rekao je izvršni direktor Will Moy, prenosi Hina.

“Ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu dezinformacije dolaze u obliku lažnih lijekova, lažnih tvrdnji, teorija zavjere i finansijskih prevara.”

Twitter, Facebook i Google objavili su da će promovirati vjerodostojne informacije o pandemiji i pojačati napore u suzbijanju dezinformacija.

Borba protiv dezinformacija

“Cijela naša kompanija fokusirana je na borbu protiv dezinformacija na našem servisu”, rekla je šefica Twittera za javnu politiku Katy Minshall.

Twitter je otkrio 3,4 miliona korisničkih računa za koje se činilo da su se upustili u manipulativnu i sumnjivu raspravu o bolesti COVID-19, rekla je Minshall.

Menadžer javnih politika Facebooka Richard Earley kaže da kompanija shvata da neke vrste dezinformacija mogu nanijeti veliku štetu.

Ta društvena mreža zbog toga je ažurirala postojeće politike protiv štetnog sadržaja.

Izvor: Agencije