RSF osuđuje kinesku cenzuru na naučne tekstove o virusu

Korona virus
Kina, u kojoj je epidemija izbila u decembru 2019, registrirala je 83.022 zaražene osobe (EPA)

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je cenzuru koju je uvela Kina na određene znanstvene publikacije o korona virusu, zbog čega bi svijet mogao biti uskraćen za nužne informacije u borbi protiv pandemije.

Kinesko je Ministarstvo znanosti i tehnologije početkom travnja obavijestilo najmanje dva kineska sveučilišta da bi njihova istraživanja o korona virusu trebala dobiti njegovo odobrenje prije objavljivanja, što je “neobična praksa čak i u svjetlu uobičajene prakse kineskog režima da cenzurira”, saopćio je RSF.

“Peking se mora odreći ovog novog oblika cenzure, kojim se može smanjiti protok znanstvenih informacija iz Kine i tako oslabiti globalne napore u borbi protiv pandemije”, istaknuo je direktor azijskog ureda RSF-a Cedric Alviani, prenosi Beta.

‘Monstruozna sebičnost’

“U nastojanju da iz međunarodne zajednice ukloni rezultate znanstvenih istraživanja o korona virusu režim pokazuje monstruoznu sebičnost i lažan aspekt diskursa o odgovornosti i solidarnosti, koje projektira od početka krize”, dodaje Alviani.

Kineske vlasti “čine sve kako bi nametnule svoj narativ o korona virusu cenzuriranjem medija i društvenih mreža, blaćenjem stranih novinara koji dovode u pitanje njihovo upravljanje krizom i širenjem lažnih vijesti”, navodi RSF.

Kina je na 177. mjestu od 180 zemalja na popisu RSF-a po slobodi medija za 2020.

Izvor: Agencije