Kako će izgledati evropska kriminalna scena poslije pandemije?

Organizirani kriminal vrlo je prilagodljiv i pokazao je sposobnost da izvuče dugoročne dobitke iz kriza, navodi Europol (EPA)

Na osnovu informacija o kriminalnim aktivnostima u državama članicama Europol navodi da će se utjecaj pandemije korona virusa na kriminalne aktivnosti odvijati u tri faze: trenutnoj, srednjoročnoj i dugoročnoj, prenosi Tanjug.

Nakon izbijanja panedmije bolesti COVID-19 i uvođenja mjera karantina zabilježen je porast kibernetičkog kriminala, prevara i krivotvorenja, saopćio je Europol.

Kad je riječ o srednjoročnom periodu, kad budu ublažene restriktivne mjere, kriminalne aktivnosti vratit će se na nivo prije pandemije.

Kako je naveo Europol, tijela za borbu protiv pranja novca moraju biti budna i trebaju očekivati pokušaje organiziranog kriminala da iskoristi nestabilnu ekonomsku situaciju za pranje novca koristeći se finansijskim offshore sistemom.

Pranje novca

Sektori nekretnina i građevinarstva postat će još privlačniji za pranje novca i u vezi s ulaganjima i kao opravdanje za kretanje sredstava, dok bi duga ekonomska nestabilnost i dugotrajni nedostatak mogućnosti u nekim afričkim ekonomijama mogli srednjoročno pokrenuti još jedan val neregularnih migracija prema Evropskoj uniji, stoji u saopćenju Europola.

Dugoročno gledano, organizirani kriminal vrlo je prilagodljiv i pokazao je sposobnost da izvuče dugoročne dobitke iz kriza, kao u periodu kraja hladnog rata ili globalne ekonomske krize 2007. i 2008.

Zajednice, posebno ranjive grupe, imaju tendenciju da postanu dostupnije organiziranom kriminalu za vrijeme krize.

Ekonomske poteškoće čine da ljudi više kupuju jeftiniju, krivotvorenu robu ili se pristaju baviti kriminalnim aktivnostima.

Organizirane mafijaške grupe vjerovatno će iskoristiti krizu i trajne ekonomske poteškoće da regrutiraju ranjive mlade kako bi naplaćivali pozajmice, iznuđivali novac ili se bavili reketiranjem, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije