Izraelski poljoprivrednici više ne mogu raditi u Jordanu

Jordan je prošle godine najavio da zakup neće biti obnovljen (Reuters)

Jordan je objavio da izraelski poljoprivrednici više neće moći raditi na njihovim poljima u enklavi na jugu države, čime je okončan dogovor koji je važio 26 godina, javlja AP.

Ta objava Ministarstva vanjskih poslova Jordana odraz je loših odnosa dvije zemlje, a posebno jordanskog glasnog protivljenja izraelskim planovima da anektira dijelove okupirane Zapadne obale, prenosi Beta.

Na osnovu sporazuma o miru iz 1994. godine, Jordan je Izraelu dao u zakup dva mala područja kraj granice, Nakuru i Gamr.

Jordan je prošle godine najavio da zakup neće biti obnovljen, ali je dozvolio izraelskim poljoprivrednicima da tokom još jedne sezone ubiraju plodove žetve u Gamru, odnosno Cofaru, kako to područje zovu Izraelci.

Traženo je, međutim, da poljoprivrednici nabave vize kako bi ulazili u Jordan preko zvaničnih graničnih prelaza, umjesto da slobodno dolaze u ta područja, što je bio slučaj ranije.

Stalno pogoršanje odnosa

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova za sada nije komentarisalo odluku Jordana.

Mirovni sporazum s Jordanom, drugi koji je Izrael sklopio s nekom arapskom zemljom poslije Egipta, praćen je velikim optimizmom, ali su se odnosi dvije zemlje neprestano pogoršavali.

Sporazum je ipak od vitalne strateške važnosti za obje zemlje koje blisko sarađuju u oblasti sigurnosti i ekonomskim projektima.

Međutim, izraelska okupacija Zapadne obale i politika te zemlje u anektiranom istočnom Jerusalemu, gdje je Jordan zaštitnik muslimanskih svetih mjesta, stalno je doprinosila porastu napetosti.

Palestinci čine veliki dio stanovništva Jordana i javno mnjenje je i dalje protiv normalizacije odnosa s Izraelom.

Izvor: Agencije