Interpol: Drogu tokom izolacije transportirali dostavljači pizza

Policija je u Irskoj pronašla osam kilograma kokaina i dva komada vatrenog oružja koji su bili sakriveni u kartonima pizze (EPA)

Interpol je upozorio na novi način rada švercera koji koriste službe za dostavu pizza radi transporta droge ili oružja u zemljama gdje je uvedena izolacija zbog pandemije korona virusa.

Španska policija je početkom aprila uhapsila sedam osoba, preobučenih u kućne dostavljače koji su u stvari isporučivali kokain i marihuanu biciklom, motociklom ili automobilom, navodi se u saopćenju Interpola čije je sjedište u Lyonu, prenosi Beta.

Sakrivena droga

Droga je bila sakrivena u torbama za dostavu, precizira Interpol koji je upozorio 194 zemlje članice ove međunarodne organizacije na nov način djelovanja trgovaca narkotika.

Pored Španije, te metode su primjenjivane i u Irskoj, Maleziji i Velikoj Britaniji, a dostavljači su donosili kokain, marihuanu, ketamin i ekstazi.

Policija je u Irskoj pronašla osam kilograma kokaina i dva komada vatrenog oružja koji su bili sakriveni u kartonima pizze.

“Kriminalci nastavljaju da se prilagođavaju svijetu koji je uzdrman pandemijom korona virusa”, rekao je zvaničnik Interpola koji ističe važnost da se upozori policija na ove nove načine šverca droge.

Izvor: Agencije