Hoće li Kina postati novi neprijatelj Zapada umjesto islama?

Oburne: Možda smo sada došli do kraja duge ere u kojoj je glavni neprijatelj bio islam (Al Jazeera)

Britanski kolumnista Peter Oburne predviđa da će širenje pandemije korona virusa dovesti do slabljenja neprijateljstva prema islamu i preoblikovanja globalne političke geografije na način da će Kina postati primarni neprijatelj Zapada.

U tekstu objavljenom u britanskom listu Middle East Eye pod naslovom “Hoće li Kina zauzeti mjesto islama kao novi neprijatelji Zapada?” navodi da se pogled Zapada na islam kao neprijatelja broj jedan koji se pojavio ubrzo nakon pada Berlinskog zida i završetka hladnog rata između Zapada i Sovjetskog Saveza, a uokviren je teorijom koja zagovara neminovnost sukoba civilizacija.

Poznati članak koji je prije četvrt stoljeća napisao američki politolog Samuel Huntington, u kojem razmatra ideju sukoba civilizacija, odredio je ton za niz ratova, predviđajući novi sukob između onoga što je smatrao nepomirljivim suprotnostima: islama i zapada.

Prema autoru, zapadni političari, poput bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha i bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, slijedili su Huntingtonovu teoriju, pa su mnoge muslimanske zemlje bile meta Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i njihovih saveznika u posljednjih četvrt stoljeća.

Također, muslimani su u zapadnim medijima često prikazivani kao ekstremisti koji su izvan zakona i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju svijetu, što je dovelo do povećanja islamofobije na Zapadu i uspona krajnje desnih političkih stranaka u Evropi, smatra autor.

Zašto Kina?

Veliki dio tog štetnog neprijateljstva protiv islama mogao bi se smanjiti u bliskoj budućnosti nakon krize izazvane pandemijom korona virusa, imajući u vidu nekoliko faktora, među kojima su i velike i očigledne žrtve koje su podnijeli muslimani, naročito u Britaniji gdje su prva četvorica liječnika stradalih od korona virusa bili muslimani, što može dovesti do mijenjanja stava javnog mnijenja prema muslimanima.

Ali postoji i drugi faktor, a to je da će pandemija korona virusa preoblikovati svjetsku geopolitiku. Pošto Zapadu treba neprijatelj, Kina je odnedavno postala meta, navodi se u tekstu.

Nakon napada na islam koji je započeo poznatim člankom Huntingtona, Zapad svoju pažnju sada usmjerava na Daleki istok, istakao je autor.

Također je naveo da se Kina trenutno prikazuje kao novi egzistencijalni neprijatelj Zapada, baš kao što je to bio slučaj i sa islamom prije dvadeset godina. To rade isti ljudi, isti kolumnisti, isti istraživački centri, iste političke stranke i iste obavještajne agencije, kazao je.

Medijska kampanja

U članku su navedeni primjeri načina na koji političari, mediji i zapadne političke stranke usmjeravaju svoje napade na Kinu. Autor spominje da je američki predsjednik Donald Trump optužio Kinu tokom predsjedničke kampanje 2016. za ”silovanje” američke ekonomije. Međutim, Trumpovi napadi na Peking eskalirali su i ubrzali izbijanjem pandemije korona virusa, kada je optužio Kinu da je prikrivala virus i lagala o broju osoba koje su od njega stradale.

Također, retorika u brojnim britanskim novinama, koje su napadale na muslimane, usmjerila se na kinesku prijetnju.

Tako je britanski list The Sun, koji je udarao u ratne bubnjeve 2003. godine kako bi se napalo na Irak, objavio izvještaj u kojem tvrdi da je Kina namjerno razvila novi korona virus “kako bi dokazala da ima veće kapacitete od Sjedinjenih Američkih Država u oblasti borbe protiv smrtonosnih bolesti”.

U članku se navodi nekoliko izjava britanskih zvaničnika i obavještajnih službenika koji smatraju Kinu odgovornom za širenje smrtonosnog virusa, dok pojedini govore da odnosi s Pekingom više neće biti isti kao prije epidemije.

Britanska organizacija Henry Jackson Society (HJS), poznata kao snažan kritičar islama, sada vodi kampanju protiv Pekinga kroz niz medijskih izvještaja i istupa usmjerenih protiv Kine, koji su se udvostručili u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi Oburne.

Posljednji primjer je anketa koju je nedavno proveo HJS, a objavljena je prošle sedmice u časopisu The Times, koja otkriva da “više od 80 posto Britanaca želi da Boris Johnson pokrene međunarodnu istragu o načinu na koji se Kina bavila pitanjem novog korona virusa na samom početku njegovog pojavljivanja”.

Autor pojašnjava da upozorenje sadržano u članku Huntingtona, vezano za sukob civilizacija, nije ograničeno samo na islamsku civilizaciju, već se upozorava i na drugu konkurentsku civilizaciju, a to je Kina, u kojoj vidi najjaču dugoročnu prijetnju Zapadu.

“Možda smo sada došli do kraja duge ere u kojoj je glavni neprijatelj bio islam. Moguće je da je Zapad sada pronašao novog neprijatelja, što muslimanima pruža priliku da malo slobodnije dišu.”

Izvor: Agencije