Haftar proglasio primirje tokom ramazana

Libija
Khalifa Haftar poručio je ranije da suspendira Sporazum iz Skhirata i proglašava se 'šefom države' (EPA)

Snage odane libijskom odmetnutom generalu Khalifi Haftaru u četvrtak su priopćile da je proglašeno jednostrano primirje tijekom mjeseca ramazana.

Ahmed Al-Mismari, glasnogovnornik Libijske nacionalne vojske (LNA), priopćio je kako su sve vojne operacije u Libiji pauzirane tijekom mjeseca posta.

Ipak, pojasnio je on, LNA ima pravo odgovoriti na svaku vojnu akciju te dodao kako nisu odustali od svojih ciljeva, prenosi Anadolija.

Napad na zdravstvenu ustanovu

Nekoliko sati ranije Haftarove snage su napale vojnu zdravstvenu ustanovu u Tripoliju.

Poginuo je jedan medicinski radnik, a šest osoba je ranjeno.

Također, uslijed posljedica napada, izbio je požar na jugu Tripolija.

Umirovljeni general Haftar poručio je ranije da suspendira Sporazum iz Skhirata i proglašava se “šefom države”.

Sporazum iz Skhirata postignut je 2015. godine pod okriljem Ujedinjenih naroda, a rezolucijom je njegov sadržaj odobrilo i Vijeće sigurnosti UN-a.

Sprečavanje provedbe sporazuma

Sporazumom je formirana Vlada nacionalnog jedinstva, koja je dobila mandat vođenja političke tranzicije i organiziranja dijaloga između paralelnih parlamenata u Tripoliju i Tobruku.

Haftarove snage sprječavaju implementaciju sporazuma, a Haftar je odbio civilnim strukturama predati oružanu moć koju ima.

Haftarove snage su prošle godine pokrenule napade s ciljem zauzimanja Tripolija, u čemu su ih spriječile snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije