Farmaceutska industrija ispituje 145 terapija za COVID-19

Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza (EPA)

Farmaceutske kompanije ispituju više od 140 supstanci u utrci za nalaženje lijekova za COVID-19, bolest koju uzrokuje novi korona virus, objavila je krovna organizacija te industrije u četvrtak.

Među potencijalnim lijekovima za COVID-19, 77 ih je već razvijeno za druge bolesti dok ih je 68 novo, rekao je Thomas Cueni, čelnik Međunarodne federacije proizvođača lijekova (IFPMA) iz Ženeve, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

„Imamo obilan izvor“, rekao je na online konferenciji za medije i dodao da je 25 kompanija počelo klinička ispitivanja.

Čelnici najvećih farmaceutskih kompanija istaknuli su na konferenciji da njihove kompanije sarađuju i dijele podatke kako bi ubrzale istraživanje i razvoj lijekova. 

„Tradicionalno žestoko kompetitivna industrija se udružila“, rekao je Cueni.

Kompanije se udružile

Kompanije rade na različitim pristupima u borbi protiv korona virusa koji je ubio više od 200.000 ljudi otkako se počeo širiti iz Kine krajem prošle godine. 

Dok kompanija Pfizer traži način da spriječi umnožavanje virusa, CSL Behring i Takeda su se udružili kako bi razvili terapiju za stjecanje imuniteta pomoću antitijela velikog broja oporavljenih pacijenata.

Drugi se oslanjaju na već postojeće lijekove.

AstraZeneca ispituje lijekove za rak krvi u sprječavanju otkazivanja rada pluća kod oboljelih od COVID-19. 

IFPMA je obećao da će kompanije sarađivati s vladama kako bi došlo do masovne proizvodnje lijekova po dostupnim cijenama.

Izvor: Agencije