ECB: Korona virus se ne prenosi preko euro novca

Euro novčanice štampane na papiru su od pamučnih vlakana, koji ih čini otpornim na habanje (EPA)

Ne postoji značajan rizik da se oboli od novog korona virusa korištenjem papirnih i metalnih euro novčanica, saopćila je Evropska centralna banka (ECB).

To je utvrđeno laboratorijskim ispitivanjem, koje je pokazalo da je virus preživio mnogo duže na drugim površinama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Local France.

Gotovinski novac i dalje se koristi u 19 zemalja eurozone, međutim, brojne radnje i prodavnice traže od kupaca da se prebace na beskontaktno plaćanje, kako bi se izbjeglo rukovanje novčanicama i mogući kontakt s inficiranom osobom.

Gotovina dominantan način plaćanja

Član izvršnog odbora ECB-a Fabio Paneta rekao je da je ispitivanje u laboratoriji pokazalo da je stopa preživljavanja virusa 10 do 100 puta veća na čeličnim površinama, poput kvaka na vratima, nego na novčanicama.

“Druge analize pokazale su da se virus mnogo teže prenosi preko poroznih površina poput pamučnih ili papirnih, nego sa glatkih površina kao što je plastika”, kazao je Paneta i dodao da su euro novčanice štampane na papiru od pamučnih vlakana koji ih čini otpornim na habanje.

Paneta je zaključio da novčanice ne predstavljaju rizik od infekcije u poređenju s drugim vrstama površine s kojima svakodnevno ljudi dolaze u kontakt.

Više od 340 miliona stanovnika Evrope koristi euro, a gotovina je dominantan način plaćanja i posebno je popularan u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, saopćio je ECB.

Izvor: Agencije