DNI: Korona virus nije proizvod čovjeka

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u više navrata je kazala da je pandemija COVID-19 možda krenula iz kineske laboratorije u Wuhanu (EPA)

Američka Nacionalna obavještajna direkcija (DNI) saopćila je da je zaključila da novi tip korona virusa, koji je izazvao pandemiju COVID-19, nije nastao kao plod čovjekovog rada i da nije bilo poigravanja s njegovom genetikom.

“Obavještajna zajednica saglasna je s naučnim tvrdnjama da čovjek nije stvorio korona virus, niti je je vršio njegove genetske modifikacije”, navodi se u saopćenju DNI-ja, prenosi Anadolija.

U saopćenju se dalje navodi da i dalje traje istraga o navodima da je epidemiju izazvalo prenošenje virusa sa životinja na čovjeka i tvrdnjama da se to možda dogodilo i nesretnim slučajem u jednoj kineskoj laboratoriji.

Američke tvrdnje

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u više navrata je kazala da je pandemija COVID-19 možda krenula iz kineske laboratorije u Wuhanu.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo pozvao je kineske vlasti da dozvole stranim stručnjacima da uđu u laboratorij u Wuhanu i istraže da li je korona virus na čovjeka prenesen u tom kompleksu.

On je kazao da je laboratorija Instituta za virologiju u Wuhanu udaljena svega par kilometara od ilegalne pijace na kojoj se prodaje divljač.

Kineske vlasti tvrde da su te tvrdnje neosnovane.

Izvor: Agencije