Borell: EU nije popustila pod pritiskom Kine

Borell je potvrdio da se Kina žalila na izvještaj ali je rekao da je ta vrsta protivljenja 'dnevna stvar' diplomatije (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije Josep  Borell demantirao je da je njegova služba popustila pritisku Kine i ublažila izvještaj u kome je kritizirana uloga te zemlje u promoviranju dezinformacija o korona virusu.

U članku objavljenom 24. aprila u New York Timesu napisano je da su zvaničnici EU-a “ublažili kritiku Kine” u izvještaju o načinu na koji vlade promoviraju dezinformacije o pandemiji zato što su bili “zabrinuti zbog posljedica” ukoliko bi izvještaj razljutio jednog od najvećih trgovinskih partnera Unije, prenosi Beta.

Članak koji je u prilogu dao razmjenu internih email poruka unutar Evropske vanjskopolitičke službe izazvao je buru u Evropskom parlamentu, a europoslanici su bili ljuti što se dovodi u pitanje ugled Unije.

‘Dnevna stvar’

U zasjedanju Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) u četvrtak učesnici su tražili od visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borella da to pojasni.

Na videokonferenciji Borell je rekao da je njujorški list poredio sadržaj izvještaja namijenjen internoj upotrebi unutar Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), sa drugim dokumentom pripremljenim za širu publikaciju na web stranici te službe.

Borell je potvrdio da se Kina žalila na izvještaj ali je rekao da je ta vrsta protivljenja “dnevna stvar” diplomatije i da Peking nema apsolutno nikakav utjecaj na razmišljanje unutar te EU službe.

Kineska zabrinutost

Kineski zvaničnici izrazili su zabrinutost diplomatskim kanalima ali tekst objavljen na web stranici EU-a je i dalje kritičan prema Kini i govori sam za sebe, rekao je  Borell.

“Svakako da nisu bili sretni. I dalje neće biti sretni. Nije bilo ublažavanja nalaza”, rekao je  Borell.

On je naglasio da je politika EU-a prema Pekingu da ga tretira kao ključnog partnera ali također kao konkurentna i sistemskog rivala.

Dok su neki poslanici prihvatili  Borellovo objašnjenje dobar broj je bio kritičan. Neki su tražili da vide sve verzije izvještaja.

“Iskreno vaše objašnjenje me baš nije uvjerilo. Ko je intervenirao, koji je kineski zvaničnik je izvršio pritisak, na kom nivou, kakvu vrstu pritiska. Mislim da je potrebno da Evropa zna ili gubimo svaki kredibilitet”, rekla je belgijska poslanica Hilde Vautmans.

Kritike ruskoj strani

Javni izvještaj “Kratka procjena narativa i dezinformacija” u vezi korona virusa, ukazuje na, kako kažu autori, dokaze na koordinirano zalaganje zvaničnih kineskih izvora da otklone svaku krivicu za izbijanje pandemije i da se reklamiraju objave i isporuke bilateralne pomoći.

Izvještaj također navodi da kineski zvaničnici i državni mediji pokušavaju da uskrate bilo kakvo pominjanje Wuhana kao porijekla Covida-19.

Izvještaj je kritičniji prema ruskoj ulozi u širenju lažnih vesti vezanih za korona virus, navodi agencija AP.

Izvor: Agencije