Bivši poljski predsjednici i premijeri pozivaju na bojkot izbora

Vladajuća stranka Pravo i pravda želi da se izbori 10. maja održe (EPA)

Devet bivših poljskih predsjednika i premijera pozvalo je glasače da bojkotiraju predsjedničke izbore zakazane za maj, tvrdeći da bi glasanje koje bi se trebalo obaviti dopisno moglo biti neustavno i ne bi garantiralo povjerljivost, prenosi Hina.

U grupi je među ostalima i Lech Walesa, nekadašnji čelnik sindikata Solidarnost koji je pomogao u rušenju komunizma.

Bivši predsjednik Evropskog vijeća i poljski premijer Donald Tusk kao i neki opozicijski predsjednički kandidati već su rekli da neće sudjelovati na majskim izborima.

Vladajuća stranka Pravo i pravda želi da se izbori 10. maja održe, te zbog problema u održavanju zbog pandemije korona virusa predlažu promjene izbornog zakona kako bi se glasanje održalo isključivo putem pošte.

Izmjene zakona

Kritičari, među kojima su grupe za zaštitu ljudskih prava i izborni promatrači, kažu da se prebrzo ide u izmjene izbornog zakona – što još treba potvrditi parlament – i da bi to moglo dovesti do toga da izbori budu daleko od poštenih.

“Procedura glasanja poštom u ovoj formi i vremenu, kako ju je predložila vladajuća stranka, su pseudo izbori. Nećemo u tome sudjelovati”, kažu u saopćenju bivši lideri.

“Ustav dopušta vanredno stanje koje bi omogućilo pomicanje termina izbora, uz istovremeno održavanje političke stabilnosti”, kažu oni.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da se manje od 30 posto Poljaka ima namjeru odazvati izborima ako se oni održe 10. maja kao što je predviđeno.

Izvor: Agencije