Arapska liga: Aneksija Zapadne obale bila bi novi ratni zločin

Američki plan daje Izraelu zeleno svjetlo da anektira jevrejska naselja (AP)

Arapska liga saopćila je u četvrtak da je kontroverzni plan Izraela da anektira veći dio Zapadne obale “novi ratni zločin” nad Palestincima tokom virtualne konferencije kojom je predsjedavano iz Kaira, javlja AFP.

“Provođenje planova aneksije bilo kojeg dijela palestinskih teritorija okupiranih 1967, uključujući dolinu Jordana i zemlju na kojoj su izraelska naselja, novi je ratni zločin nad palestinskim narodom”, navode arapski ministri vanjskih poslova u zajedničkom saopćenju.

Arapska liga također je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da “povuku podršku planovima okupacije izraelske vlade”, prenijela je Fena.

Američki predsjednik Donald Trump u januaru je objavio svoj kontroverzni mirovni plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Odbačen od Palestinaca i osuđivan od većeg dijela međunarodne zajednice, plan daje Izraelu zeleno svjetlo da anektira jevrejska naselja i ostale strateške teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali.

‘Kraj dvodržavnog rješenja’

Koalicijski sporazum izraelske vlade, postignut u prošloj sedmici, uključuje okvir za provođenje aneksije navedene u planu.

Takva aneksija prekršila bi međunarodno pravo i najvjerovatnije pojačala napetosti u nemirnoj regiji.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki upozorio je protiv aneksije na sastanku Arapske lige, rekavši da bi to predstavljalo “kraj dvodržavnog rješenja”.

Kazao je da bi taj potez “pretvorio bitku iz političke u beskonačni vjerski rat, koji nikad ne bi donio stabilnost, sigurnost ili mir našoj regiji”.

U ponedjeljak je SAD saopćio da je spreman priznati izraelsku aneksiju ključnih dijelova Zapadne obale, ali je zatražio i od nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva da pregovara s Palestincima.

Izvor: Agencije