Američko kliničko ispitivanje pokazalo brži oporavak uz remdesivir

Lijek djeluje direktno na virus tako što 'glumi' jedan od 'građevnih' elemenata RNK i DNK i ulazi u genom virusa te blokira njegovo razmnožavanje (Reuters)

Oboljeli od covida-19 koji su uzimali lijek remdesivir oporavili su se 30 posto brže od onih na placebu, pokazuje veliko američko kliničko ispitivanje čiji su rezultati objavljeni u srijedu, prenose svjetski mediji.

To je prvi put da je kliničko ispitivanje, provedeno uz poštivanje zlatnih pravila kliničkih ispitivanja – testiranja lijeka uz kontrolnu grupu te na dovoljno velikom uzorku, pokazalo djelotvornost nekog lijeka protiv covida-19.

Američki nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti (NIAID), koji je vodio istraživanje, objavio je da su se pacijenti koji su uzimali taj lijek oporavili 31 posto brže od onih na placebu, piše Hina.

Korištenje kontrolne grupe ispitanika u istraživanju djelotvornosti lijeka vjerodostojni je način provjere stvarnih učinaka lijeka jer oni u kontrolnoj grupi ne dobivaju lijek nego neutralni pripravak što omogućuje da se njihovo zdravlje uporedi sa grupom koja prima testirani lijek i tako utvrdi postoji li ikakav učinak lijeka.

Skraćeno vrijeme oporavka

Kad se ne koristi kontrolna grupa za eventualno poboljšanje zdravlja kod pacijenata koji uzimaju lijek ne može se sa sigurnošću utvrditi je li ono posljedica lijeka ili su se sami od sebe brže oporavili. 

“Prosječno vrijeme oporavka kod pacijenata koji su liječeni remdesivirom bilo je 11 dana u uporedbi s 15 dana koliko je trajao oporavak onih u kontrolnoj grupi”, objavilo je institut NIAID.

Njegov čelnik Anthony Fauci, istaknuo je da ti podaci pokazuju jasan, značajni i pozitivni utjecaj lijeka na skraćivanje vremena oporavka te važan dokaz da lijek “može blokirati virus”.

Istraživanje je sugerisalo da pacijenti na tom lijeku imaju manje izglede umrijeti, iako je razlika bila mala. Stopa smrtnosti bila je 8,0 posto na remdesiviru u odnosu na 11,6 posto za placebo grupu.

Istraživanje je počelo 21. februara i obuhvatilo je 1.063 osobe na 68 lokacija u SAD-u, Evropi i Aziji.

Tokom istraživanja niko od pacijenata ni ljekara nije znao ko prima remdesivir a ko neutralni pripravak kako bi se uklonila bilo kakva pristranost.

Lijek djeluje direktno na virus

Naučnici su objavili kako iz etičkih razloga nisu željeli čekati s objavom rezultata istraživanja niti čekati naučnu recenziju jer su potvrdili djelotvornost lijeka te su smatrali da svim oboljelima od covida-19, uključujući onima iz kontrolne grupe treba omogućiti pristup tom lijeku.

Peter Horby,  epidemiolog sa univerziteta Oxford koji nije bio uključen u studiju rekao je za AFP: “Moramo vidjeti pune rezultate ali ako to bude potvrđeno to bi bio fantastični rezultat i velika vijest u borbi protiv covida-19”.

I proizvođač lijeka Gilead objavio je u srijedu rezultate svog istraživanja na 397 oboljelih od teškog oblika covida. To istraživanje nije provedeno uz kontrolnu grupu. Kompanija je željela proučiti sigurnost lijeka, odnosno nuspojave, nakon pet odnosno deset dana primjene.

Remdesivir je lijek koji je ranije testiran za liječenje ebole, ali nije se pokazao učinkovitim. On djeluje direktno na virus tako što ‘glumi’ jedan od ‘građevnih’ elemenata RNK i DNK i ulazi u genom virusa te blokira njegovo razmnožavanje.

Iako su rezultate pozdravili brojni naučnici, ipak upozoravaju da su njegove koristi relativno umjerene.

Kontradiktorni rezultati

“To je prvi dokaz da remdesivir ima stvarne koristi no one sigurno nisu dramatične”, kaže Stephen Evans s londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

“Ti su podaci obećavajući i s obzirom na to da ne postoji lijek za covid mogli bi dovesti do brzog odobrenja remdesivira”, kaže Babak Javid s medicinskog fakulteta Tsinghua u Pekingu. “Ipak, pokazuju i da remdesivir nije magično rješenje”.

Dosadašnja istraživanja tog lijeka koji se daje intravenski, među kojima i ono provedeno u Wuhanu, pokazala su kontradiktorne rezultate.

Prema istraživanju na malom uzorku od 237 ispitanika u Wuhanu lijek se nije pokazao djelotvornim osim u slučaju pacijenata na respiratorima, objavljeno je u časopisu Lancet.

To je istraživanje, u kojem je bila i kontrolna grupa, na kraju prekinuto zbog toga što se prema mnogim stručnjacima odvijalo uz premali broj ispitanika da bi rezultati bili pouzdani.

Izvor: Agencije