Zapovjednik nosača aviona smijenjen nakon pisma o Covidu-19 na brodu

Nosač aviona bio je u Tihom okeanu kada je mornarica izvijestila o prvom slučaju korona virusa na brodu (EPA)

Američka mornarica smijenila je Bretta Croziera, zapovjednika nosača aviona “USS Theodore Roosevelt”, koji je napisao oštro pismo koje je procurilo u javnost, u kojemu traži oštrije mjere nadzora zaraze korona virusom koja je izbila na njegovom brodu.

Oduzimanje komande nad brodom s posadom od opko 5.000 vojnika kapetanu Crozieru najavio je američki sekretar za mornaricu Thomas Modly, rekavši da je zapovjednik donio “jako lošu procjenu u trenutku krize”, prenosi Hina.

Smjena, do koje je došlo dva dana nakon što je pismo procurilo u javnost, na dramatičan način pokazuje koliko je širenje korona virusa velik izazov za američke institucije, čak i one koje su naviknute na opasne i složene misije, poput američke vojske.

Taj bi potez mogao snažno utjecati na druge pripadnike mornarice, koji bi bili spremni progovoriti o pitanjima s kojima se suočavaju dok Pentagon krije podatke o zarazi korona virusom, bojeći se da će narušiti dojam o spremnosti američke vojske na krizu ili sukob.

Senator Warner: Ppatriotski potez

Modly je rekao da je pismo poslano kroz komandni lanac, ali da Crozier nije spriječio njegovo širenje izvan lanca.

“Nemam informacija, niti želim sugerirati da je on poslao informaciju van”, kazao je on na konferenciji za novinare.

“Poslao ga je prilično velikom broju ljudi, a nije se pobrinuo da ne procuri i u tome leži njegova odgovornost”, rekao je Modly.

“Time je nepotrebno izazvao uzbunu”, dodao je.

Potez je kritizirao demokratski senator Mark Warner, koji je kazao da su mornarici potrebni ljudi koji su se spremni zauzeti za vojnike.

Rekao je da je Crozier svojim činom postupio patriotski, jer je “samo pokušao napraviti ono što je najbolje za njegovu posadu”.

“Ne znam zašto bi trebalo kazniti nekoga zbog toga, posebno kad su posrijedi toliki životi”, dodao je.

Do sada je zaraza korona virusom potvrđena kod više od 100 članova posade broda.

Kapetanovo pismo na četiri stranice

Crozier je u dramatičnom pismu napisanom na četiri stranice opisao situaciju na nosaču aviona, dok je broj zaraženih mornara sve više rastao.

Zatražio je “odlučnu akciju” i evakuaciju više od 4.000 mornara sa broda te njihovu izolaciju.

Rekao je da neće uspjeti zaštititi “ono najvrijednije – vojnike”, ne poduzme li mornarica odmah nešto.

Zbog pisma se Pentagon morao braniti od napada da ne čini dovoljno za zaštitu posade broda, a ono je uznemirilo i porodice mornara na brodu.

Nosač aviona bio je u Tihom okeanu kada je mornarica prije sedam dana izvijestila o prvom slučaju korona virusa na brodu.

Nakon toga je brod pristao u bazu Guam.

Izvor: Agencije