Institut ‘Robert Koch’: Usporava širenje zaraze u Njemačkoj

Treba doći do vrijednosti kod kojih jedan zaraženi u prosjeku zarazi manje od jedne osobe (EPA)

Epidemiološki Institut “Robert Koch” (RKI) saopćio je u petak da su mjere protiv širenja korona virusa u Njemačkoj počele pokazivati učinak.

“Trenutno jedan zaraženi korona virusom zarazi jednu osobu. Još donedavno jedna osoba zaražavala je i do sedam drugih”, rekao je direktor RKI-ja Lothar Wieler, prenosi Hina.

Istovremeno je upozorio da nije vrijeme za opuštanje i ublažavanje mjera koje ciljaju na smanjenje socijalnih kontakata.

“Moramo doći do vrijednosti kod kojih jedan zaraženi u prosjeku zarazi manje od jedne osobe. Nadam se da će nam to poći za rukom sljedećih dana”, kazao je Wieler.

I dalje je nužno držati se mjera higijene i rastojanja, naglasio je i apelirao na preduzeća javnog prevoza da ne smanjuju broj vozila kako bi putnici mogli održavati razmak.

Zbog pada broja putnika, neka preduzeća javnog prevoza, poput berlinskog, prorijedila su učestalost vožnje podzemnih i gradskih željeznica, što je dovelo do stvaranja gužvi.

Gotovo 80.000 zaraženih

Institut u petak bilježi 79.696 zaraženih korona virusom, što je za približno 6.000 više nego u četvrtak.

Od posljedica zaraze dosad je umrlo 1.017 osoba, za 145 više nego u četvrtak.

I dalje su primjetne velike razlike među saveznim pokrajinama, pri čemu je najviše zaraženih u Bavarskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, a na istoku zemlje broj zaraženih mnogo je niži.

Kako piše Spiegel, njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer namjerava pooštriti mjere ulaska u zemlju i za putnike koji dolaze iz Poljske, Češke, Holandije i Belgije.

Za Austriju, Švicarsku, Luksemburg i Dansku već važe takve mjere da u Njemačku ulaze osobe koje rade ili imaju neki drugi važni razlog.

Trebao bi biti uveden i karantin za sve putnike koji stignu na neki od njemačkih aerodroma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO